OVAKVO MLJEVENO MESO NI SLUČAJNO NE KUPUJTE, MESARI OTKRILI CAKU: Ovo meso nije ukusno, OBRATITE PAŽNJU

Praktična žena
OVAKVO MLJEVENO MESO NI SLUČAJNO NE KUPUJTE, MESARI OTKRILI CAKU: Ovo meso nije ukusno, OBRATITE PAŽNJU
.

Spremate roštilj? Ovo su savjeti profi kuvara koji paze kakvo meso kupuju, naročito kada je riječ o mljevenom mesu, pljeskavicama, ćevapima…

Bilo da ćete kupiti već gotove specijalitete, ili praviti domaći burger od mlevenog mesa, važno je da znate kako da vas ne prevare i ne „uvale“ vam mleveno meso koje nije sveže. Pročitajte i savjete roštilj majstora za pečenje mesa!

Za mnoge druge namirnice, prvi indikator toga da nešto nije u redu je boja. Ali, sa proizvodima od mljevenog mesa, nije tako lako ocijeniti.

mleveno-meso-750x430-1

„Mleveno meso trebalo bi pojesti u roku od dan ili dva od kupovine, dok šnicle mogu stajati i tri dana u frižideru“, navodi stručnjak za bezbednost hrane Argiris Margulas.

Sveže mlevena govedina najpre će biti jarkocrvena, ali će potom boju menjati ka smeđkastoj. Veoma sveže meso nekad će biti skoro pa ljubičasto, naročito na mestu gde je presečeno. Kako bude bilo u kontaktu sa kiseonikom, boju će menjati ka crvenoj a potom ka sivkastoj ili smeđoj. To ne znači da nešto nije u redu, već da se supstanca koja mu daje boju meša sa kiseonikom.

Meso bi, dakle, samo na površini trebalo da bude drugačije boje, ali ako ste doneli ćevape ili pljeskavice kući, presecite i zavirite unutra. Ako je meso i iznutra sivkasto, nešto nije u redu.

Ako imate mogućnost izbora, uvek je bolje kupiti meso koje je jarkocrvene boje jer je to automatski znak da je svežije, hemijska reakcija koja mu menja boju se još uvek nije odigrala.

Tokom toplih dana, najbolje je mleveno meso kupiti poslednje „na spisku“, kako ga ne biste još pola sata vozali kroz toplu prodavnicu. Uzmite ga pre odlaska na kasu kako biste smanjili vreme koje provodi van frižidera.

Siguran znak da je meso dugo stajalo je velika količina vlage ili čak tečnosti u pakovanju. Ne uzimajte meso koje deluje kao da pliva u vodi, ili je na dodir pomalo lepljivo. Ako ste ga već doneli kući, čudan miris biće znak da nešto nije u redu, pa ako ste sačuvali račun, vratite ga.

Ako vam je nakon pripreme ostalo pljeskavica ili ćevapa, znajte da moraju u frižider nakon maksimum dva sata od pripremanja i hlađenja, inače rizikujete razvoj štetnih bakterija.

Ne propustite