Dodik: Ne šalim se, mi smo već napravili neki naš "non paper"

Bosna i Hercegovina
Dodik: Ne šalim se, mi smo već napravili neki naš "non paper"
Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da u BiH nema nikakvog kohezionog elementa koji bi mogao da okupi konstitutivne narode, te ocijenio da će doći vrijeme mirnog razlaza.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da u BiH nema nikakvog kohezionog elementa koji bi mogao da okupi konstitutivne narode, te ocijenio da će doći vrijeme mirnog razlaza.

Komentarišući situaciju u vezi sa neslužbenim diplomatskim dokumentom non paperom, navodno upućenim iz Slovenije u Brisel, Dodik je rekao novinarima u Banjoj Luci da je i Republika Srpska već napravila neki svoj non paper.

"Svašta se piše, ali ako je to pomodarstvo, evo, ne šalim se, mi smo već napravili neki naš non-paper, pa ćemo ga jednog dana, kada to odlučimo, isto tako poslati svima", dodao je on.

Dodik je ocijenio da je ključna aktivnost Republike Srpske to što će na Narodnoj skupštini održati raspravu, sačiniti i artikulisati svoju platformu za pregovore sa Federacijom BiH i Bošnjacima i Hrvatima kao konstitutivnim narodima o tome šta i kako raditi u BiH, naravno bez stranaca.

On je napomenuo da su stranci ovdje dugo pokušavali da naprave njima željenu BiH, koja se pokazala kao neželjeni eksperiment.

Dodik je podsjetio da prije desetak godina niko nije smio pomenuti referendum, niti pričati o tome da BiH treba da se raspadne, jer je ionako raspadnuta, dok se o tome govorilo u Srpskoj.

"Sve se to govorilo ranije, a sada to neki i potvrđuju, ranije su nas krivili kao one koji remete nešto, a danas to čujemo iz usta važnih ljudi u svijetu", rekao je Dodik.

Navodeći da će doći vrijeme mirnog razlaza u BiH, Dodik je istakao da Srbi nemaju razloga da se mobilišu prema bilo kakvoj ratnoj opciji i da treba da se okupe oko politike koja će dati snagu.

Dodik je naveo da u BiH nema govora ni o kakvom ustavnom patriotizmu koji bi mogao da se održi ili širi.

"To što u Federaciji BiH Bošnjaci govore da su BiH patriote, neka misle šta hoće, ali za BiH je potreban neki drugi patriotizam, a ne samo bošnjački, a srpskog i hrvatskog patriotizma, koliko vidim, nema i zato se tu ne može izgraditi ništa", zaključio je Dodik.

Dodik je rekao da će sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, koji sutra dolazi u posjetu BiH, razgovarati i o donaciji EU, koja je krajem prošle godine odredila više od tri milijarde evra podrške investicijama zemljama zapadnog Balkana.

On je naveo da je za BiH, odnosno Republiku Srpsku predviđena podrška za neka četiri projekta, od čega i za Koridor 5c - od Doboja prema Vukosavlju, odnosno Orašju.

"Tu treba da dobijemo znatnu donaciju, što je za nas veoma važno jer je dio trase kojom želimo da spojimo Banjaluku sa Beogradom", rekao je Dodik.

Dodik je zaključio da EU više ne radi na proširenju, da nema konsenzusa o tome da primi nove zemlje u članstvo, dok u BiH fingiraju priču o 14 tačaka za koje znaju da ne mogu biti provedene.

Ne propustite