1 ZNAK NA KOŽI UKAZUJE DA JE VAŠE SRCE U LOŠEM STANJU: Ako ga primjetite, smjesta se javite ljekaru

Zanimljivosti
1 ZNAK NA KOŽI UKAZUJE DA JE VAŠE SRCE U LOŠEM STANJU: Ako ga primjetite, smjesta se javite ljekaru
.

Nažalost, visoka razina LDL hosterola koji je “loš kolesterol” često dolazi bez ikakvih simptoma i treba se regulirati kroz redovite pretrage krvi.

Održavati vaše srce zdravim je važno, ali važno je i obraćati pažnju na znakove koji bi mogli sugerisati da baš i nije u dobrom stanju. Iako ste možda prvo pomislili na očite znakove poput bolova u prsima, ruci ili hladnom znoju, postoje neki fizički znakovi koji pokazuju da bi vaše srce moglo biti u lošem stanju.

screen-shot-2017-01-07-at-1-04-39-pm

Prema američkom Centru za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC), vaše srce bi moglo biti u opasnosti ako uočite sljedeće znakove na vašoj koži.

Žute izrasline na koži zvane “ksantomi” mogu biti znak da imate povišen holesterol.

Redovne pretrage

CDC upozorava da je održavanje niskog nivoa LDL holesterola pod kontrolom važan korak u očuvanju zdravlja srca, posebno u snižavanju rizika za srčani udar.

Nažalost, visok nivo LDL hosterola koji je “loš kolesterol” često dolazi bez ikakvih simptoma i treba se regulirati kroz redovne kontrole krvi.

CDC ipak upozorava da se fizički znakovi visokog holesterola mogu pojaviti na tijelu u nekim slučajevima.

Neki ljudi mogu razviti žućkaste izrasline na tijelu koje se naziva ksantomima, što može upućivati na visoku razinu holesterola u krvi.

Izrasline na koži

Prema objašnjenju bolnice Mount Sinai, ksantomi su izrasline na koži koje mogu biti velike od manje od centimetra sve do otprilike 7 centimetara.

Lezije se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće ih možete vidjeti na laktovima, koljenima, rukama, nogama ili na butinama, piše BestLife.

Ne propustite