Pet najčešćih grešaka zašto nam roštilj ispada loše

Praktična žena
Pet najčešćih grešaka zašto nam roštilj ispada loše
.

Pečenje roštilja je umjetnost i vještina koja se stječe iskustvom.

Da biste ispekli kvalitetan komad mesa potrebno je izbjegavati greške s kojima se suočavaju brojni početnici.

Ne uzimate si dovoljno vremena za mariniranje

Roštilj će imati bolji okus ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja, a idealno bi bilo i cijelu večer prije pripreme. Ne zaboravite u marinadu dodati i nešto kiseline poput limunovog soka ili octa, jer će ono spriječiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.

Izbjegavate korištenje dodatne masnoće

Nemasno meso poput piletine i puretine zalijepit će se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje namočite s uljem ili maslacem pa pređite preko zagrijanih rešetki prije nego što na njih stavite ovakve komade mesa.

Stavljate na rešetku hladno meso

Poželjno je pustiti da marinirano meso dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način nećete ‘šokirati’ meso toplinom, a dobit će i ljepšu boju.

Previše okrećete meso

Jednom kad komad mesa stavite na roštilj bolje ga je što manje okretati i pomicati. Mesu s roštilja onaj ekstra okus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru.

Kada mislite da je vrijeme za okretanje odrezaka, hvataljkama nježno pokušajte odvojiti meso od rešetke.

Ne puštate meso da se odmori

Da bi se stabilizirali sokovi u mesu, a vaš odrezak (p)ostao sočan, svaki je komad potrebno ‘odmoriti’. Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da tako stoji pola vremena od ukupne termičke obrade, piše Pun kufer.

(N1)

Ne propustite