KOLIKO PUTA NEDJELJNO TREBA DA PEREMO KOSU? Evo šta kažu stručnjaci! ŽENE OBRATITE PAŽNJU!

Moda i ljepota
KOLIKO PUTA NEDJELJNO TREBA DA PEREMO KOSU? Evo šta kažu stručnjaci! ŽENE OBRATITE PAŽNJU!
.

Iako ste vjerovatno čuli da je najbolje oprati kosu što je rjeđe moguće, to je glupost, baš iz pomenutog razloga da je svaki tip kose drugačiji. Isto tako, u zavisnosti od vašeg tipa kose, njeno prečesto pranje može prouzrokovati perut, iritaciju, gubitak kose i isušivanje
Ravna, tanka kosa

Perite kosu svaki drugi dan.

Iako se čini da je ravnu kosu lako održavati, ipak se pokazalo suprotno. Na ravnoj kosi se mnogo više vidi masnoća nego kod drugih tipova. Što znači da, čak iako vaša kosa nije masna, tako će izgledati.

Možda vam se čini da je najbolje rješenje da je perete svaki dan, ali na taj način ćete samo dovesti do njenog oštećenja i još većeg mašćenja. Umjesto toga, perite kosu svaki drugi dan nježnijom, volumiziranom formulom i naprskajte šampon za suvo pranje kako biste suzbili prljanje kose za dva dana.

maxresdefault

Gusta kosa

Perite kosu jednom, do dva puta nedjeljno.

- Gušće folikule kose imaju tendenciju da ,,maskiraju” masnoću bolje od tanjih dlaka, što znači da ako vam kosa nije mnogo masna, pokušajte je oprati samo jednom ili dva puta nedjeljno - kaže slavni frizer Miles Džefris. Ako ste skloni svrabu i peruti, pokušajte sa šamponima od ulja čajeva koji suzbijaju upale i čiste pore.

Talasasta ili kovrdžava kosa

Perite kosu dva, do tri puta nedjeljno.

Talasi i slabije kovrdže lako mogu izgubiti svoj oblik ukoliko koristite pogrešne šampone. Da biste im održali volumen i oblik, perite kosu svaki drugi dan (za vlasišta sklona mašćenju) ili na svaka dva, tri dana (za ,,normalna” vlasišta) šamponom bez sulfata.

Oštećena kosa

Perite kosu na svaka dva, do tri dana.

Kada oštetite kosu (zahvaljujući stalnom peglanju, feniranju, farbanju itd.) ona postaje suha, hrapava i lomljiva. Da biste ovo izbjegli isprobajte šampon sa sulfatom, ali koji u sebi ima biljne protein i lagana ulja za čišćenje i hidrataciju.

Masna kosa

Perite kosu svaki drugi dan.

Znamo da mnogi koji se bore sa ovim problemom misle da je rješenje u svakodnevnom pranju kose. Međutim, na taj način isušujete i oštećujete svoje vlasište, a to može dovesti do još većeg mašćenja. Umjesto toga, perite kosu svaki drugi dan, šamponom bez sulfata koji će razgraditi masnoću.

Normalna kosa

Perite kosu na dva do tri dana.

Odmah da razjasnimo: Ne postoji ,,normalna” ili ,,nenormalna” kosa, ali ako vam kosa nije kovrdžava, tanka, masna - negdje ste na sredini - što znači da možete koristiti i takav šampon. Isprobajte hidratantni šampon bez sulfata, sa laganim uljima (ne silikonskim) koji će vam pružiti dodatan sjaj i mekoću.

Ne propustite