6 TRIKOVA DA VAM JAJA NE PUKNU DOK SE KUHAJU: Cake koje će oduševiti mlade domaćice, jeste li znali za ovo?

Praktična žena
6 TRIKOVA DA VAM JAJA NE PUKNU DOK SE KUHAJU: Cake koje će oduševiti mlade domaćice, jeste li znali za ovo?
.

Jaja manje pucaju tokom kuhanja ako su svježa. Njihovu svježinu ćete lako odrediti. Ubacite jedno jaje iz pakovanja u čašu sa vodom. Ako potone, svježe je. Jaje koje je dugo stajalo u prodavnici neće potonuti. Druga važna stvar je čvrstina ljuske. Ona se određuje po boji.

Bijela jaja imaju tanju ljusku od tamnijih. Ako namjeravate da ih farbate u lukovini, birajte tamnija. Bijela su bolja za svjetlije boje, ali je rizik da napuknu tokom kuhanja veći.

Izvadite jaja iz frižidera dva-tri sata prije farbanja. Za kuhanje je najbolje da ona budu sobne temperature. Ako kuhate hladna jaja, velika je vjerovatnoća da će popucati usljed nagle promene temperature. Važno je da ih stavite u mlaku vodu, pa tek onda na šporet.

Kuhajte ih u velikoj šerpi. Ne stavljajte jedna preko drugih i neka ostane malo prostora između njih. Tako se neće međusobno sudarati kad voda počne da vri.

Kuhajte jaja na srednjoj temperaturi jer je tako manja vjerovatnoća da će popucati. Naime, jako ključanje pomera jaja, pa ona udaraju u zidove šerpe i lakše se lome. Kako voda tokom kuhanja isparava, vi je dolivajte, tako da šerpa uvijek bude puna vode.

Kuhajte jaja u slanoj vodi

Posolite vodu u kojoj kuhate jaja. Na dva-tri litra vode stavite dvije kašike soli. Ako neko jaje i pukne, bjelance neće curiti, već će se brzo zgrušati. Takvim jajem ne možete da se kucate, nije ni za poklon, ali će ipak lijepo izgledati, piše Žena Blic.

 

Ne propustite