Šest stvari koje ne biste trebali govoriti postaču

Ramazan
Šest stvari koje ne biste trebali govoriti postaču
-

Ramazan je deveti mjesec islamskog kalendara u kojem se muslimani od zore do zalaska sunca poste

Od svoje osme godine postim svaki ramazan i ovo iskustvo me promijenilo na mnogo načina, naučilo me je jako puno o disciplini i šta znači biti manje sretan.
Kako sam odrastao islamski kalendar, utemeljen na lunarnim fazama, se mijenjao što znači da su ramazanski dani postajali sve duži tokom godina. Nešto što je godinama ostalo isto je reakcija prijatelja i kolega nemuslimana.

Nabrojat ću šest:

1. Znači ne jedeš ništa svih 30 dana?

Stvarno mislite da je to ono što radim? Prilično sam siguran da bih umro ukoliko bih pokušao.

2. Da li je u redu da jedemo pred tobom?

Naravno da jeste. Jedno od glavnih načela posta je disciplina i radije bih da vam dani prolaze uobičajenim rasporedom i da ne brinete za mene. Mogu podnijeti da jedete čips u mom prisustvu ali mislim da vas svi druge mrze jer smrde.

3. Zašto to sebi radiš? Zar to nije loše po tebe?

Zašto morate govoriti negativno po postu? Ja se ne kažnjavam i to nije teret. Ramazan je vrlo posebno vrijeme za muslimane kojem se mnogi od nas raduju unaprijed. Postoje određeni periodi kada može biti teško ali on traje samo mjesec dana, i on nas podsjeća kako ljudi koji su manje sretni od nas moraju živjeti.
Post je obavezan samo za odrasle osobe koje mogu postiti. Ne morate postiti ukoliko imate bilo kakvih zdravstvenih problema koje vam mogu ugroziti život. Možete propuštate nekoliko dnevnih obroka ali cilj je da promijenimo cijeli životni stil na bolje što nam omogućava da steknemo puno duhovnosti tokom mjeseca. Trebali bi pokušati.

4. Mora da je to odličan način da ostaneš u formi!

Da, postoji dosta dokaza koji podržavaju zdravstvene koristi posta, uključujući poboljšanje funkcije mozga, poboljšanje imunog sistema, normalizaciju insulina, pomaganje da se izliječi ovisnost, a pomaže i kod mršavljenja. Mi također jedemo puno hurmi tokom ovog mjeseca koje su veoma dobre.
Međutim, mi nastojimo da sve ovo poništimo jer čim sunce počinje da zalazi i čujemo ezan mi vjerovatno jedemo što je moguće više ukusne pržene hrane i žvaćemo kad god nam se pruži prilika sve do izlaska Sunca. To može biti zaista rutinski.

5. Jedi malo ovog, niko neće znati

U potpunosti ste promašili poentu. Molim vas, popustite me.

Ramazan nije samo izbjegavanje hrane ili pića. Ovaj mjesec nam pomaže da se naučimo samodisciplini, da postanemo duhovno jači, da se zahvalimo Allahu na darovima koje nam je dao i koliko smo sretni, da razmislimo o vrijednosti dobročinstva i velikodušnosti i da se zahvalimo na Kur’anu čija objava je počela u mjesecu ramazanu.

6. Mora da si strašno gladan

Ukoliko poznajete nekoga ko posti tokom ramazana, molim vas, ponašajte se normalno. Ukoliko vam je još uvijek teško shvatiti cijeli koncept, nemojte zaboraviti da traje samo oko mjesec dana i na kraju imamo bajram. On je poput Božica, samo je puno bolji, tako da nemate oko čega da brinete- mi imamo njega.

Napisao: Bilal Zafar

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Ne propustite