Britanski ambasador razočarao Dodika, nema ništa od razlaza u BiH

Bosna i Hercegovina
Britanski ambasador razočarao Dodika, nema ništa od razlaza u BiH
.

Britanski ambasador Matthew Field prokomentarisao je danas sve glasnije najave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o takozvanom mirnom razdruživanju.

Tom prilikom, Field je Dodika i sve njegove istomišljenike podsjetio na dobro poznati stav Velike Britanije, ali i Savjeta za provođenje mira, kako od cijepanja BiH nema ništa.  

- Podsjetnik da je Velika Britanija, kao i sve članice PIC-a, posvećena “teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta...” i da “entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Sva retorika u suprotnom pravcu vodi ka podjelama i odvraća pažnju s ključnog rada na poboljšanju života građana i rada na ekonomskim i zdravstvenim posljedicama pandemije - napisao je Field na Twitteru.

Uz ovu poruku, Field je podsjetio i na jedan od ranijih zaključaka PIC-a.

- Upravni odbor Savjeta za provođenje mira podsjetio je sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Upravni odbor je još jednom potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Upravni odbor je podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Opšteg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi - dodao je Field.

 

(NAP)
 

Ne propustite