OVE NAMIRNICE JEDEMO SVJEŽE, A AKO URADIMO 1 STVAR, BIĆE MNOGO ZDRAVIJE: Izvucite maksimum zdravlja iz hrane!

Zanimljivosti
OVE NAMIRNICE JEDEMO SVJEŽE, A AKO URADIMO 1 STVAR, BIĆE MNOGO ZDRAVIJE: Izvucite maksimum zdravlja iz hrane!
.

Neke vrste voća i povrća su najzdravije kada se jedu svježe, ali neke, pak, svoje zdrave komponente otpuštaju tek nakon što se spreme na određen način.

Paradajz

Paradajz u sebi sadrži antioksidans likopen, a da biste izvukli maksimum zdravih sastajaka, ovo povrće je najbolje kuhati oko 15 do 30 minuta u vodi u koju ste dodali malo maslinovog ulja. Na taj način će se povećati sadržaj likopena, pa nutricionisti savjetuju da sos od paradajza pripremate kao dodatak tjestenini ili piletini.

november16-datafeature-hamrick-photo
Šargarepa

Nutricionisti često preporučuju da kad vam se nešto gricka između obroka, uzmete šargarepu. Dakle, ovo povrće je veoma zdravo i sirovo, ali će nakon kuvanja u vodi biti još zdravije jer će otpustiti antioksidante, koji će pomoći da se sačuva više vitamina C i karotenoida.

Kupus

Kiseli, slatki, svježi... kupus je zdrav kako god ga jedete, ali ako pitate nutricioniste, reći će vam da je najzdraviji u kuhanoj varijanti jer se na taj način povećava sadržaj gvožđa u ovoj namirnici.

Svježe breskve su idealno osvježenje, ali verovali ili ne, nutricionisti kažu da više vitamina ima u konzerviranoj varijanti.

Naime, tokom konzervacije se breskve kuhaju, pa u konzerviranoj varijanti vitamin C ostaje postojan i do dvije godine, dok se kod svježih breskvi gubi mnogo brže. Osim toga, stručnjaci kažu da konezervirane breskve sadrže i do deset puta više folne kiseline.

Spanać

Spanać će se naći na listi preporučenih namirnica od strane svakog nutricioniste. Sirova verzija ovog povrća sadrži dosta folne kiseline, vitamina C, B2 i B3, kao i kalijuma, ali kuhani spanać ima više proteina, vlakana, cinka, kalcijuma, vitamina A, E i B1. Takođe, u kuhanoj verziji ima više beta karotena i luteina.

Ne propustite