Često ga radite, ali nikad vam ne uspije kao mamin: Ovaj recept za varivo od graška briše sve dosadašnje pogreške

Praktična žena
Često ga radite, ali nikad vam ne uspije kao mamin: Ovaj recept za varivo od graška briše sve dosadašnje pogreške
.

Kad god ima mahunarku na meniju, Nasja Duplančić izbjegava kombinirati je s mesom jer je i sama puna bjelančevina pa se vodi onim: mahunarka, žitarica i povrće čine cjeloviti obrok kojem meso nije potrebno. 

U potpunosti se slažemo, a vjerujemo da ćete i vi dijeliti ovo mišljenje nakon što isprobate recept za varivo koje obožavaju svi, a osobito djeca,

Za varivo: 500 g očišćenog svježeg graška 1 glavica luka 2 mrkve 2-3 žlice prosa 1 žlica crvene dimljene slatke paprike sol papar maslinovo ulje voda

Za noklice: 1 domaće jaje prstohvat soli 4-5 žličica brašna (pirovo) Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan 

Priprema: Na ulju pirjajte sitno nasjeckani luk i mrkvu. Odmah posolite i dodajte papriku. Miješajte na laganoj vatri dok luk ne uvene. Dodajte grašak pa pirjajte još nekoliko minuta miješajući. Ulijte vodu (do 1 l). Odmah stavite proso i neka se kuha 15-ak minuta nakon što proključa, na laganoj vatri. Po potrebi još dodajte soli ili papra, kušajte. 

varivo

Računajte da će vam noklice dodatno zgusnuti varivo pa dodajte još malo vode ako je potrebno. Za to vrijeme pripremite noklice: U šalicu stavite jaje i sol pa dobro istucite vilicom. Dodajte ulje i brašno te sve pomiješajte dok ne dobijete glatku smjesu koju ćete žlicom moći grabiti i stavljati u varivo a da se ne razlijeva.

Neka odstoji desetak minuta. Zadnjih pet minuta kuhanja variva ukuhajte noklice. Neka krčkaju oko 5 minuta.

(Večernji.hr)

Ne propustite