Hrvatska se opet trese, oglasio se seizmolog: Evo da li je to uvod u neki jači potres

Aktuelno
Hrvatska se opet trese, oglasio se seizmolog: Evo da li je to uvod u neki jači potres
.

Sinoćni potres magnitude 3.1 prema Richteru s epicentrom u Markuševcu uznemirio je Zagrepčane, dok se nepuna dva sata kasnije treslo i u Dalmaciji gdje je prema podacima Seizmološke službe Hrvatske kod Sinja zabilježen potres magnitude 3.0 po Richteru.

I dok se područje Dalmacije posljednjih mjesec dana učestalije trese, seizmička aktivnost na području Zagreba dulje vrijeme je bila slabija. Zato je sinoćnji potres posebno uznemirio Zagrepčane, koji se još nisu oporavili ni od jakog potresa u ožujku 2020. kad je Zagreb pogodio potres magnitude 5.5 po Richteru te se mnogi pribojavaju novog jačeg potresa. 

Seizmolog Kuk: Ovaj zagrebački potres ne treba promatrati kao uvod u neki jači

Index je stoga jutros razgovarao sa seizmologom Krešimirom Kukom koji je objasnio da ovaj sinoćnji zagrebački potres ne treba promatrati kao uvod u neki jači.

"Ne možemo ga tumačiti kao najavu u neki veći, no potrese ne možemo predviđati. Zasad ga treba promatrati kao još jedan na ovom području koje je neko vrijeme bilo mirnije. Nakon jače serije potresa koja je završila lani, neko vrijeme nije bilo jačih potresa na zagrebačkom području", kazao je Kuk za Index.

"Ovaj sinoćnji potres osjetio se i šire od Zagreba, imamo dojave da se osjetio u Samoboru i Zagorju, dakle par desetaka kilometara od Zagreba. Koliko će se potres daleko manifestirati ovisi o magnitudi. Ovo jučer je bio potres umjerene jačine i u noćnim satima i dosta se jako manifestirao, ljudi su se stoga jako uplašili jer smo se naviknuli da se zagrebačko područje smirilo", rekao nam je Kuk.

Još jednom je naveo kako ne postoji način da bi se najavljivali potresi, no za sada je, kaže, ovaj potres samo dokaz da zagrebačko epicentralno područje nije zamrlo.

Za petrinjsko područje kaže kako je još aktivno, ali da su i ondje sad potresi slabiji i rjeđi, iako ih još ima.

"Realno je za očekivati da će se narednih mjeseci seizmička aktivnost i dalje manifestirati na području Banije", kazao je Kuk.

Izvor: Index.hr

 

Ne propustite