Dodik sa strankama koalicije: Inzko se pravi budala, nek podnese izvještaj

Aktuelno
Dodik sa strankama koalicije: Inzko se pravi budala, nek podnese izvještaj
.

Na Mrakovici je održan sastanak lidera vladajuće koalicije u Republici Srpskoj. Tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u BiH i Srpskoj, kao i teme od vitalnog značaja za budućnost Republike Srpske. Govorilo se i o "funkcionalnosti BiH", ucjenama, visokom prestavniku u BiH, ekonomskim temama. 

Sastanku su prisustvovali lideri SNSD-a Milorad Dodik, SP-a Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NDP-a Dragan Čavić i Narodne partije Srpske Darko Banjac.

Na sastanku su bili i visoki funkcioneri SNSD-a, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković, te predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Dodik je najavio formiranje pregovaračkog tima za razgovore s predstavnicima druga dva naroda. On kaže kako je situacija u BiH dosta složena i da ova grupacija stranaka treba da ima "valjanu procjenu" šta da čini. 

Dodik je istakao da riječi Bakira Izetbegovića koje pozivaju na rat, nisu dobrodošle.

"Ništa nam niko neće dati, već se sami moramo izboriti. Ne želimo ratovati, naša opcija je mir. Dajte da razgovaramo o Dejtonu, Ustavu, i to bez stranaca, i da taj dogovor poštujemo. Ne želimo nikakvo pozivanje na nasilje ili nametanje nekih problema", rekao je Dodik.

"To je naš odgovor na ove koji pozivaju na rat. Ako žele da spriječe situaciju koja ide prema raspadu treba da respektuju naše stavove. Mi se ne pripremamo ni na kakav rat, ovo što govori Bakir Izetbegović je retorika gubitnika", kazao je.

Ponovio je stavove kako je visoki predstavnik međunarodne zajednice nepotreban, te je pozvao Inzka da podnese izvještaj NSRS o svom radu i da ga na to obavezuje Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Šta se pravi budala, nek podnese izvještaj. Ako i nametne zakon o zabrani negiranja genocida neće ga niko poštovati", kazao je Dodik. 

On je kazao i da ako ne bude inicijativa koje RS-u daju prilike da se dalje razvija, mirni razlaz će biti rješenje.

"Ovo je naš grunt, Republika Srpska je naša i mi ćemo je braniti. Amerikanci i Britanci nas ubjeđuju da moramo ući u EU, odmah mi dođe da napustim sastanak. Idući izbori neće se održati sa ovom Centralnom izbornom komisijom, ona nema povjerenje političkih stranaka", kazao je Dodik. 

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić kazao je da statusna pitanja mogu se rješavati samo unutar BiH.

"Ne želimo ono što poručuju Izetbegović i neki njegovi sljedbenici. Mi ne želimo rat, ali želimo političku konfrontaciju. Hoćemo da pričamo otvoreno bez zveckanja oružjem", kazao je Čavić. 

Ne propustite