Puštena u rad aplikacija za registraciju građana iz KS koji su se vakcinisali van BiH

Aktuelno
Puštena u rad aplikacija za registraciju građana iz KS koji su se vakcinisali van BiH
..

Osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo koji su se protiv koronavirusa vakcinisali van kantona, ali i granica Bosne i Hercegovine od danas će svoju vakcinaciju moći registrovati uz pomoć aplikacije.

Kako kažu iz ZZO KS, prijavom građana putem online aplikacije u mogućnosti su izvršiti kontrolisano i validno prikupljanje podataka o osiguranicima koji su vakcinisani izvan Kantona Sarajevo.

Aplikacija je dostupna na ovom linku. Prateći uputstva i korake koje zahtjeva aplikacija moći ćete se jednostavno registrovati.

"Konačan ishod ove aktivnosti će biti da naši osiguranici imaju navedeni podatak evidentiran u svom elektronskom kartonu pacijenta, a što bi im omogućilo i 'izjednačavanje' sa osiguranicima koji će biti vakcinisani u Kantonu Sarajevo. Osiguranici koji izvrše registraciju putem ove aplikacije će biti u mogućnosti da dobiju i certifikat o vakcinisanju izdat putem Centralnog zdravstvenog informacionog sistema Kantona Sarajevo", kažu iz ZZO KS.

Pored navedenih benefita za pacijente, navode iz ZZO KS, na ovaj način će biti omogućeno i prikupljanje izuzetno važnih javnozdravstvenih podataka, obzirom da bi dobili informacije koliko se osiguranika i sugrađana vakcinisalo izvan BiH, te na taj način dobili i validne podatke za procjenu ukupnih imunoloških prilika u Kantonu Sarajevo.

"U proteklom periodu uočili smo problem nedostatka evidencija građana Kantona Sarajevo koji su se u prethodnom periodu vakcinisali protiv koronavirusa van granica Bosne i Hercegovine, odnosno izvan Kantona Sarajevo. Nedostatak navedenih podataka predstavlja dvostruki problem, s jedne strane javnozdravstvenim radnicima koji su zaduženi za proces imunizacije i registracije pacijenata, a sa druge strane i samim građanima, obzirom na to da navedeni podatak nije sastavni dio elektronskog kartona pacijenta (eKarton)", ističu iz ZZO KS,piše Klix.

Ne propustite