URIN VAM JE UJUTRU TAMAN I IMA JAK MIRIS? Evo šta to govori o vašem zdravlju, nije uvijek riječ o upali mjehura

Porodica i zdravlje
URIN VAM JE UJUTRU TAMAN I IMA JAK MIRIS? Evo šta to govori o vašem zdravlju, nije uvijek riječ o upali mjehura
Nije uvijek riječ o upali mjehura, pa da znate što sve može biti na stvari ako nekad primijetite da vam urin smrdi malo jače nego inače.

Nije uvijek riječ o upali mjehura, pa da znate što sve može biti na stvari ako nekad primijetite da vam urin smrdi malo jače nego inače.

Urin ili mokraća svijetložuta je tekućina putem koje se iz organizma izlučuje većina štetnih tvari uz istovremeno rješavanje suvišne tekućine. Tvari koje su unešene u organizam i ne uspiju se apsorbirati izlučuju se, kruti otpad putem crijeva, tekući preko bubrega i mokraćovoda, jedan dio tekućine iz organizma izađe putem perspiracije.

 Neugodan miris najčešće nije riječ o nečemu što se ne može riješiti.

1. Ako ste dehidrirani

Vrlo jednostavno - ako pijete dovoljno vode, urin vam je blijedo žute boje i miriši obično, a kada vam nedostaje vode, urin je taman i smrdljiv - zbog previsoke koncentracije uree, jer nije razrijeđena vodom.

voda4

2. Ako ste pojeli nešto od ovoga

Jeste li ikada primijetili da vam je urin nakon konzumiranja šparoga posebno smrdljiv? Ili vam je tek sada jasno zašto. Naime - šparoge, češnjak, sjeme piskavice, prokulice, prehrana bogata proteinima i curry - nakon ovih namirnica očekujte drugačiji miris urina.

luk

3. Ako ste popili previše kafe

Kava sadrži jednu posebnu komponentu dobivenu od prženja zrna, koja u maloj količini ostaje u našem organizmu, no ako ste popili previše kafe, a premalo vode, ona će ostati u probavnom traktu u znatno većoj koncentraciji. I zato će vam urin smrdjeti.

kafa

4. Ako imate upalu

Slatkasti miris amonijaka popraćen čestom potrebom za pražnjenjem tamnijeg urina jasan je znak da trebate posjetiti liječnika jer imate upalu urinarnog trakta.

0bol2

5. Ako ste počeli piti lijekove

Antibiotici s kojima se u organizmu povećava koncentracija gljivica mogu dovesti do nešto smrdljivijeg mirisa urina. No on uglavnom prolazi nakon što ste popili svoju kuru, dok kod žena zna izazvati i gljivične infekcije u vaginalnom području.  

Poseban miris daju i multivitamini, a ako su puni vitamina B, tada će i boja vašega urina vjerojatno biti malo nabrijanija - neonska.

295-lijekovi-za-parkinsonovu-bolest-lijece-i-tuberkulozu

6. Imate spolnu bolest

Ako slutite da biste mogli razmisliti i o spolnoj bolesti - urin koji smrdi na amonijak mogao bi biti znak Trichomonas vaginalis, klamidije i gonoreje.

0bol

Ne propustite