Macron: Razgovori s Rusijom moraju biti oštri i jasni

Svijet
Macron: Razgovori s Rusijom moraju biti oštri i jasni
Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je "neprihvatljivo" da ruski vojnici bivaju raspoređivani duž istočne granice Ukrajine i pozvao na oštar stav protiv prijetnje novom vojnom agresijom iz Moskve.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je "neprihvatljivo" da ruski vojnici bivaju raspoređivani duž istočne granice Ukrajine i pozvao na oštar stav protiv prijetnje novom vojnom agresijom iz Moskve., piše Fena.

"Današnja situacija i nivo napetosti na granici apsolutno su kontraproduktivni i neprihvatljivi", rekao je Macron u intervjuu u nedjelju.

Iako je bio za ubrzanje diplomatskih napora za ublažavanje tenzija, Macron je rekao da razgovori s Moskvom moraju biti "jasni i oštri".

"Mislim da moramo definisati jasne granice s Rusijom. Ovo je jedini način da budemo kredibilni. Mislim da sankcije same po sebi nisu dovoljne, ali sankcije su dio paketa", rekao je Macron za američki televizijski kanal CBS.

Macron je jedan od čelnika koji najviše insistira na diplomatskim naporima da se ublaži najnoviji ukrajinski sukob, prenosi dpa.

U petak je održao razgovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim. Troje čelnika su tražili da Rusija povuče trupe i zatražili da se ponovo ispoštuje prekid vatre na istoku Ukrajine.

"Novi razgovori na nivou konsultacija s francusko-njemačkim posredovanjem planirani su za ponedjeljak" rekao je Zelenski.

Ne propustite