SVAKI ISKUSNI BAŠTOVAN ZNA OVAJ TRIK - 1 SASTOJAK koji svi imate u kuhinji će PREPORODITI CVIJEĆE: Rast će kao iz vode, A CVJETATI DO KASNE JESENI

Praktična žena
SVAKI ISKUSNI BAŠTOVAN ZNA OVAJ TRIK - 1 SASTOJAK koji svi imate u kuhinji će PREPORODITI CVIJEĆE: Rast će kao iz vode, A CVJETATI DO KASNE JESENI
.

Mnogi ne mogu da zamisle početak dana bez kafe, ali taj napitak bogat kofeinom može da posluži za mnogo više od razbuđivanja. Poslije ispijene šoljice kafe, nemojte prosipati talog, jer ukoliko ga iskoristite na pravi način, možete da preporodite cijveće.

Baštovani objašnjavaju kako da talog iz šoljice kafe iskoristite kao đubrivo ili zaštitu za vaše cvijeće, a evo i kako:

Prirodno đubrivo

Prolijte ostatak kafe u saksiju sa cvijećem kako biste očuvali biljku od parazita. Miješanje kafe sa zemljom takođe će biljku da obogati hranjivim nutrijentima kao što su kalijum i kiseonik koji su joj potrebni za rast. Umjesto da u zemlju dodajete svakakve hemikalije, zalivanje zemlje kafom je potpuno prirodan način recikliranja jer se kafa vraća u zemlju odakle je i izrasla.

talog-kafe

Spriječite štetočine u bašti

Puževi i bube ne vole pretjerano da se penju preko prepreka kiselog sastava kakav je pažljivo prosut talog od kafe po obodu leje.

Napravite domaću mješavinu za prihranu

Pola šolje taloga od kafe dodajte u dva litra vode, pa ostavite da stoji 24 sata. Možete ga sipati pravo uz korijen biljke, a da je ne oštetite, a neće ni štetiti djeci koja se igraju u bašti.

Izborite se protiv gljivica

Talog od kafe može da vam pomogne da se izborite sa raznim kolonijama gljivica koje napadaju biljke. Pospite talog direktno po zemlji i gljivice će se povući, piše Žena Blic.

Ne propustite