SRAMOTA VAS JER IMATE ŽUTE ZUBE? NI SLUČAJNO NEMOJTE DA NAPRAVITE OVU GREŠKU: Stručnjak upozorio - posljedice su trajne!

Zanimljivosti
SRAMOTA VAS JER IMATE ŽUTE ZUBE? NI SLUČAJNO NEMOJTE DA NAPRAVITE OVU GREŠKU: Stručnjak upozorio - posljedice su trajne!
.

Kada vidimo osobu sa žutim zubima obično pomislimo da je riječ o nedostatku higijene.

Kada kod nekoga uočimo žute zube, odmah pomislimo da se radi o lošoj dentalnoj higijeni. Upravo zato vjerujemo i da su ovakvi zubi loši, krti i skloni lomljenju. Iako neredovano pranje može biti jedan od uzroka, stručnjaci kažu da se vrlo često radi o nečemu sasvim drugom. 

Zapravo, žuti zubi uopšte nisu lošiji od bijelih - naprotiv. Naučnici kažu kako su zapravo snažniji i zdraviji u odnosu na snežnobijele. Uzrok je tretman koji je izuzetno popularan posljednjih godina, a riječ je o izbjeljivanju koje slabi zube.

z
"Proizvodi za izbjeljivanje sadrže vodonik peroksid, koji se širi kroz gleđ i razgrađuje spojeve koji uzrokuju promjenu boje, poznate kao hromogena jedinjenja, a zubi postaju belji", objasnila je profesorka stomatologije na Univerzitetu Britiš Kolumbija u Vankuveru.

Ona je upozorila i da proizvodi za izbjeljivanje zuba mogu da imaju brojne neželjene efekte - oštećuju zubnu gleđ, desni čine osjetljivijim, zube takođe - pa reaguju na hladne i previše tople napitke i hranu. Veoma važno je i znati da su neke od ovih negativnih posljedica trajne i nemoguće ih je kasnije popraviti, kao što je na primjer oštećenje zubne gleđi.

Ne propustite