ZAVEZALA JE GUMICU OVO 1 DUGMETA NA ŠPORETU, SAMO ISKUSNE DOMAĆICE ZNAJU ZA OVU CAKU: Evo šta će se desiti

Praktična žena
ZAVEZALA JE GUMICU OVO 1 DUGMETA NA ŠPORETU, SAMO ISKUSNE DOMAĆICE ZNAJU ZA OVU CAKU: Evo šta će se desiti
.

Šta radite kada nikako ne možete da se sjetite gdje ste ostavili ključ, novčanik ili neku važnu sitnicu? Ili kada ne možete da se sjetite da li ste zaključali vrata/isključili peglu i slično? Ako ste kao većina, vjerovatno radite potpuno pogrešne stvari!

Profesor Majkl Solomon, autor knjige "Kako naći izgubljene stvari", ima rjješenje za sve naše svakodnevne probleme.

screenshot-2

- Kada izgubite neku sitnicu, da biste je našli, um mora da vam bude u odgovarajućem stanju. Umjesto da jurcate kao muha bez glave, sedite, skuvajte sebi čaj i recite sebi "Sigurno ću naći ključeve". Potom ih potražite tamo gdje obično stoje, ali budite svjesni efekta kamuflaže - možda i jesu na svom mjestu, ali ispod nekog drugog predmeta. Ako nisu na svom mjjestu, verovatno su tamo gde su posljednji put bili u upotrebi, pa se sketite kada je to i gdje bilo. Ako i dalje ne ide, poslužite se sljedećim trikovima - savetuje dr Solomon.

PRETRAŽITE MJESTO SAMO JEDNOM, ALI DETALJNO

Ne vrtite se u krug. Nakon što ste dobro proverili jedno mjesto, ne vraćajte se na njega.

KO IH JE ZAPRAVO SKLONIO?

Prvo provjerite da li je predmet na svom uobičajenom mjestu. Ako nije, postoji šansa da ga je sklonio neko od ukućana, pa ih pitajte.

EUREKA ZONA

Da, to postoji. Većina izgubljenih predmeta je upravo tamo gdje ste mislili da jesu. Drugi su u neposrednoj blizini, a profesor tvrdi da je ta "Eureka zona" u radijusu od 45cm od originalne lokacije.

KOJI SU JOŠ TRIKOVI KORISNI?

Većinu stvari koje nas u toku dana muče, poput toga da li smo zatvorili frižider, isključili peglu i rernu, zaključali vrata i slično, radimo automatski.

Zato, ako ste skloni tome da brinete zbog toga, postoji jednostavan trik. Recimo, za šporet - oko dugmeta kojim palite ringlu ili rernu vežite gumicu. Kada isključite šporet, uzmite gumicu i stavite je u džep, pa svaki put kada se zapitate da li je šporet zaista isključen, gumica u džepu uvjeriće vas da je tako.

Pored toga, prije nego što izađete iz kuće, pogledajte sve - da li su svetla isključena, svi aparati pogašeni i slično. Recite sebi "sve je u redu" pa onda zaključajte i mirno izađite

Ne propustite