Zvizdić o "non paperu": Komadanje BiH moguće je kada i raspad Slovenije, znači nikad

Bosna i Hercegovina
Zvizdić o "non paperu": Komadanje BiH moguće je kada i raspad Slovenije, znači nikad
.

Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prokomentirao je sadržaj "non papera" premijera Slovenije Janeza Janše, u kojem se analizira mogućnost raspada naše zemlje i pripojenje entiteta RS Srbiji.

Zvizdić je u objavi na svom Twitter profilu napisao da scenarij, koji je naveden u "non paperu", nikada neće biti realiziran.

"U medijima čitamo da postoji 'non paper' (koji je navodno sačinjen u kabinetu aktuelnog premijera Slovenije Janeza Janše), kojim se predlaže podjela BiH na način da bh. entitet RS pripadne Srbiji, a dio kantona Hrvatskoj. To će biti moguće kada slovenska statistička regija Koroška pripadne Austriji, Goriška Italiji, a čitav Piranski zaljev Hrvatskoj. Dakle, nikada, jer je nepovredivost granica međunarodno priznatih država temelj međunarodnog poretka", kategoričan je Zvizdić.

zv

Podsjećamo, slovenski portal Necenzurisano objavio je danas "non paper", odnosno neslužbeni diplomatski dokument koji govori o idejama za komadanje Bosne i Hercegovine, pristupanju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s ​​Albanijom. O postojanju ovog dokumenta već se i proteklih dana špekulisalo u političkim kuloarima u BiH i regionu, no danas je njegovo postojanje potvrđeno, što je izazvalo lavinu reakcija javnosti

Ne propustite