Slovenski portal objavio "non paper": Dokument o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu

Aktuelno
Slovenski portal objavio "non paper": Dokument o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu
.

Slovenski portal necenzurirano.si objavio je dokument koji navodno govori o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu, a koji je odaslan na adrese evropskih zvaničnika. Prema tom dokumentu, došlo bi do ujedinjenja RS i Srbije kao i pojedinih kantona u Bosni i Hercegovini i Hrvatske.

Kako navodi isti izvor, radi se o neslužbenom diplomatskom dokumentu namijenjenom komuniciranju različitih stavova i inicijativa bez službenog karaktera, on nema ni glavu ni potpis.

U uvodnom dijelu kao glavni problem regije Zapadnog Balkana spominje se neriješeno nacionalno pitanje Srba, Albanaca i Hrvata, koje se rasplamsalo nakon raspada Jugoslavije. Uslijedili su sukobi koji su zaustavljeni, kako se navodi, zahvaljujući naporima EU i NATO, kao i obećanja o europskoj perspektivi, koja je postignuta u slučaju Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

“Bazirajući se na postojeće metode i ritam rješavanja problema, teško je zamisliti europsku perspektivu Srbije i Kosova, a EU članstvo za Bosnu i Hercegovinu je u potpunosti isključeno,” piše u dokumentu, koji ističe da situacijom u BiH niko nije zadovoljan s izuzetkom Turske, koja je iskoristila situaciju da ojača svoj utjecaj, i nekolicine lokalnih političara.

non-paper-750x1060

non-paper-2-750x1060

Izvor: necenzurirano.si

Za situaciju na Zapadnom Balkanu dokument nudi nekoliko rješenja, kao i načine kako ih sprovesti.

Kao prva opcija navodi se ujedinjenje Kosova i Albanije, s naglaskom na to da 95% populacije na Kosovu podržava ovaj korak.

Kada je BiH u pitanju, predlaže se ujedinjenje većeg dijela entiteta Republika Srpska sa teritorijem Srbije, što bi riješilo nacionalno pitanje Srba, a u slučaju ovog scenarija, ističe se, Srbija bi bila voljna složiti se s ujedinjenjem Kosova i Albanije.

Hrvatsko pitanje bi bilo riješeno pripajanjem bh. kantona s hrvatskom većinom Hrvatskoj ili tako što bi se većinskim hrvatskim dijelovima BiH dao specijalni status, gdje bi kao model poslužila pokrajina Južni Tirol.

“Bošnjaci bi tako dobili državu koja funkcionira neovisno i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Referendumom bi građani izabrali između budućnosti u EU ili izvan nje. Za sada, uvjerljiva većina Bošnjaka podržava EU perspektivu, ali u slučaju nastavka haosa i rastućeg utjecaja Turske i radikalnog Islama, situacija se može drastično promijeniti tokom narednih deset godina,” dodaje dokument.

Prema navodima iz dokumenta, neki od koraka prema ostvarenju ovih ciljeva već su pokrenuti, a oni uključuju provjeru mogućnosti sprovođenja ovakvog plana s lokalnim i međunarodnim faktorima.

“Ukoliko se EU, SAD i većina regionalnih faktora koji donose odluke slože s planom i koracima za njegovu implementaciju, EU će preuzeti inicijativu i formalizirati je. Sve neophodne bilateralne procedure za implementaciju plana koje se sinhroniziraju i finaliziraju u legalnim okvirima bit će pokrenute logičnim slijedom,”, dodaje se.

(N1)

Ne propustite