BOSANSKA RAZLJEVUŠA SA TIKVICAMA: Jelo koje nećete moći prestati da jedete, DOMAĆICA PODIJELILA RECEPT koji svi žele da probaju

Praktična žena
BOSANSKA RAZLJEVUŠA SA TIKVICAMA: Jelo koje nećete moći prestati da jedete, DOMAĆICA PODIJELILA RECEPT koji svi žele da probaju
.

Ovo jelo je jako jednostavno za pripremu i veoma je jeftino. Probajte i uvjerite se u njen odličan okus.

Potrebni sastojci su:

1 manja okrugla tikvica (mogu i duguljaste)
1/2 l kiselog mlijeka ili jogurta (može i sirutka ili svježe mlijeko)
3 pune supene kašike bijelog brašna
3 pune supene kašike kukuruznog brašna
1 pakovanje praška za pecivo
2 jaja
2 supene kašike ulja
sol

razljevusa

Priprema se vrši na slijedeći način:

Prvo ogulite i izrežite tikvicu na sitne komade, nemojte da je rendate, jer će da postane vodenasta, ako je isjeckate u sjecku, to je u redu. Posolite, pokrijte krpom pa ostavite sa strane. Potom u drugoj zdjeli umutite jaja, kiselo mlijeko ili jogurt i ulje. Tome dodajte brašno (bijelo i kukuruzno) i prašak za pecivo.

Sve izmiješajte dok se dobro ne sjedini, a onda dodajte i tikvicu. Sve to možete da radite u istoj zdjeli. Smjesu promiješajte, a onda izlijte u veću tepsiju za pečenje koju ste predhodno već zagrijali u pećnici, a onda i pouljili. Na taj način će kora da bude hrskavija i neće se lijepiti komadi za tepsiju prilikom vađenja.

Pecite u pećnici na 200 stepeni 30 minuta. Ako želite da porumeni razljevuša, pojačajte temperaturu na 250 stepeni 10 minuta pred kraj. Izvadite iz rerne i ako želite, premažite kajmakom dok je još vrela. Možete posuti i sitno isjeckanim svježim peršunom.

 

Ne propustite