OGLASIO SE METEOROLOG NEDIM SLADIĆ: Evo kakvo nas vrijeme očekuje, ZIMA USRED APRILA

Bosna i Hercegovina
OGLASIO SE METEOROLOG NEDIM SLADIĆ: Evo kakvo nas vrijeme očekuje, ZIMA USRED APRILA
.

I dalje se nastavlja zimski ugođaj u aprilu, a o vremenskim prilikama u našoj zemlji, oglasio se i meteorolog Nedim Sladić.

"Glavni dio poremećaja u sklopu ciklonalnog polja i pripadajuće hladne fronte sa sjeverozapada koji je Bosnu i Hercegovinu zahvatio tokom utorka, 13. april 2021., i donio osjetno zahlađenje, ali i snijeg većem dijelu Krajine te u višim područjima centralne Bosne, odmakao je dalje na istok prema Crnom moru, a danas se pozicionirao nad Ukrajinom. Nad našim područjem i dalje cirkuliše povremeno vlažan i nestabilan zrak koji sjevernim i sjeverozapadnim vjetrom po visini spušta i hladniju zračnu masu iz oblasti centralne Europe. Uz zadržavanje oblačnosti niskog reda povremeno se bilježe mjestimične i uglavnom slabe padavine. Izuzetak je niska Hercegovina, gdje umjerena bura isušuje zrak i rastjeruje oblake pa većim dijelom danas je prevladavalo pretežno vedro vrijeme.

Sa zapada se prema jugoistoku danas gurala vedrina u polju povišenog tlaka zraka. Zrnasta struktura oblaka na satelitskom prikazu iznad zapadne Europe (Njemačka, Francuska, Austrija, Slovačka) najbolje oslikava zadržavanje hladnijeg, ali povremeno i vlažnijeg zraka u sjevernom i sjeverozapadnom strujanju, zbog čega uz više oblaka i dalje ima nad centralnim, istočnim i jugoistočnim područjima Europe povremenih, slabijih i mjestimičnih padavina", poručio je meteorolog Nedim Sladić uz satelitski prikaz nad Europom.

sladic

(SB)

Ne propustite