Pahor objasnio svoje pitanje članovima Predsjedništva BiH o ”mirnom raspadu”

Aktuelno
Pahor objasnio svoje pitanje članovima Predsjedništva BiH o ”mirnom raspadu”
.

Borut Pahor, predsjednik Slovenije u intervjuu za POP TV je pojasnio je o čemu je razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH u kontekstu "konačnog raspada Jugoslavije".

“Ja sam još jednom upoznao sugovornike u Bosni i Hercegovini da se, u izostanku širenja Europske unije, sve češće ponavlja teza da je prije toga potreban konačan raspad bivše Jugoslavije. Mislio sam da to nije moguće bez prolijevanja krvi pa sam ih upitao što oni misle, je li uopće moguć miran raspad Bosne i Hercegovine? Dobio sam jasan odgovor – takav raspad nije moguć, osim od jednoga člana Predsjedništva”, rekao je Pahor za POP TV.

On je potom pojasnio da se širenje EU odvija sporo, i da je prostor Jugoistočne Evrope gledati kao prostor od posebne geopolitičke važnosti za EU.

“Uključimo sve države s tog prostora sa svim njihovim problemima i spriječimo da se ti problemi rješavaju ratovima, ako bi se među njima pokušale mijenjati granice”, naveo je Pahor.

Pahor: Sugestija ili zabrinutost

Na pitanje novinara POP TV-a da li je njegov govor u BiH politička sugestija ili zabrinutost – Pahor je odgovorio:

“Zabrinutost. I sagovornici s kojima sam razgovarao u Bosni i Hercegovini potvrdili su da sam to pitanje postavio zbog zabrinutosti i da vidim postoji li među njima netko tko misli da je to moguće provesti mirno”, rekao je.

“Dva člana predsjedništva su bila vrlo jasna: takav raspad Bosne i Hercegovine nije moguće izvesti, dok je jedan od njih mislio da je to moguće. Zato sam i postavio to pitanje da kao njihov prijatelj i dugogodišnji saveznik utvrdim kakva je sad situacija uoči pripreme summita Brdo-Brijuni u Kranju za otprilike dva mjeseca”, rekao je predsjednik Slovenije.

Pahor je potom kazao da je po povratku iz Bosne i Hercegovine još uvjereniji da se EU našla pred “nezgodnom situacijuom u kojoj mora, ne preko noći, ali brzo donijeti odluku o budućnosti Zapadnog Balkana.”

“Ako nastavi po starome, onda je to predugo, u tom slučaju će se svašta dogoditi na Zapadnom Balkanu, možda čak i uz upotrebu sile i ponovno ćemo svjedočiti prolijevanju krvi. Ako pak požuri, onda će naravno unijeti u Europsku uniju neka neriješena pitanja među tim narodima, ali će osigurati mir i blagostanje te u određenom vremenskom razdoblju osigurati i blagostanje cijele Europske unije”, izjavio je Pahor za POP TV.

On je zaključio da se protivi razmišljanjima o raspadu država na području bivše Jugoslavije, te da ne vjeruje da je to moguće na miran način.

“Non paper”

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je danas da je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, prilikom nedavne posjete Bosni i Hercegovini, na susretu s članovima Predsjedništva BiH rekao da su u posljednje vrijeme sve su češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije.

Kako je naveo Komšić, on i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsjedavajući Milorad Dodik iznio suprotan stav.

Premijer Slovenije Janez Janša oglasio se kasnije na Twitteru u vezi navoda medija da je predao “non-paper” predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu u kojem navodno najavljuje da će jedan od prioriteta biti “završetak raspada Jugoslavije”.

Janša je naveo da se posljednji put susreo sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom “prošle godine”, te dodao je je “teško da mu je bilo šta fizički mogao predati u februaru ili martu ove godine”.

(N1)

Ne propustite