Slovenija donijela nove mjere za ulazak u zemlju

Aktuelno
Slovenija donijela nove  mjere za ulazak u zemlju
.

Vlada Slovenije je donijela nove mjere za ulazak i izlazak iz države, ali i ublažila postojeće pa je tako proširila listu osoba koje ne moraju u karantin i nisu obavezne pokazati negativan rezultat PCR testa prilikom ulaska u ovu državu.

U tu grupu spadaju akreditovani novinari i osobe koje dolaze u Sloveniju iz hitnih razloga i ne planiraju boraviti duže od 12 sati, a rezultati testiranja obavljenih u Velikoj Britaniji i SAD-u odsad će se tretirati kao validni na slovenačkim graničnim prijelazima.

Pored toga, strani radnici i osobe koje obavljaju poslove u pograničnim područjima van Slovenije neće morati da idu u karantin ukoliko pokažu nagativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa ne starijih od sedam dana pod uslovom da se vraćaju u Sloveniju u roku od pet dana.

Također, svim osobama koje dolaze iz zemalja sa "crvene liste" dopušta se ulazak samo uz predočenje negativnog PCR testa ili potvrde o vakcinaciji ili da su prebolovali COVID-19.

Među općim izuzecima za ulazak u Sloveniju bez upućivanja u karantin je i dokaz o vakcinaciji protiv koronavirusa.

Ulazak će biti dozvoljen onima koji predoče potvrdu o vakcinaciji najmanje sedmicu od primanja druge doze Pfizerove ili najmanje 14 dana nakon dobijanja Modernine vakcine.

Ukoliko su vakcinisani AstraZenecinom vakcinom, nakon dobijanja prve doze mora proći najmanje 21 dan.

Ova odluka bit će na snazi od 12. do 18. aprila, a na ovom linku pročitajte koje su zemlje na "crvenoj listi".

 

 

(Klix)

Ne propustite