Uprkos reagovanju Tužilaštva BiH: U Višegradu obilježen Dan ruskih dobrovoljaca

Bosna i Hercegovina
Uprkos reagovanju Tužilaštva BiH: U Višegradu obilježen Dan ruskih dobrovoljaca
.

Ovaj dan na našem pravoslavnom groblju, na groblju gdje su sahranjeni naši borci i gdje su sahranjeni i civili koji su ubijeni mučki u proteklom ratu, mi ćemo svake godine obilježavati, izjavio je ministar Milunović

Uprkos protivljenju brojnih udruženja žrtava, kao i čiunjenici da je Tužilaštvo BiH otvorilo predmet u vezi sa ovim slučajem, u Višegradu je obilježen Dan ruskih dobrovoljaca.

Kod Spomenika poginulim ruskim dobrovoljcima na vojničkom groblju Megdan u Višegradu danas je služen parastos u znak sjećanja na ruske borce stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, piše Srna.

Nakon parastosa na spomenik ruskim dobrovoljcima, na kojem je uklesano 37 imena stradalih, cvijeće su položili ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, predstavnici Boračke organizacije Višegrad i Udruženja građana srpsko-ruska zajednica "Zavjet".

Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno.

Dan ruskih dobrovoljaca je uvršten u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske u znak sjećanja na ruske borce stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

-  Ovaj dan na našem pravoslavnom groblju, na groblju gdje su sahranjeni naši borci i gdje su sahranjeni i civili koji su ubijeni mučki u proteklom ratu, mi ćemo svake godine obilježavati, izjavio je ministar Milunović.

On je naveo da nisu procesuirani zločini nad Srbima u Sarajevu, zločini u Podrinju, a da niko nije odgovarao ni lično, ni po komandnoj odgovornosti, jer je ta odgovornost u Tužilaštvu BiH rezervisana samo za Srbe.

Ne propustite