OVO SU RANI SIMPTOMI TRUDNOĆE, POJAVLJUJU SE PRIJE IZOSTANKA MENSTRUACIJE: Provjerite da li vam se ovo DOGAĐA!

Praktična žena
OVO SU RANI SIMPTOMI TRUDNOĆE, POJAVLJUJU SE PRIJE IZOSTANKA MENSTRUACIJE: Provjerite da li vam se ovo DOGAĐA!
Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje spermij i jajašce. Neke žene imaju suptilne (ili ne baš tako suptilne) znakove rane trudnoće od samog početka. Hormonalne promjene počinju čim oplođeno jajašce uđe u vašu maternicu, zato je moguće da neke znakove osjećate vrlo rano u trudnoći.

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje spermij i jajašce. Neke žene imaju suptilne (ili ne baš tako suptilne) znakove rane trudnoće od samog početka. Hormonalne promjene počinju čim oplođeno jajašce uđe u vašu maternicu, zato je moguće da neke znakove osjećate vrlo rano u trudnoći.

Koliko rano mogu očekivati simptome trudnoće?

Neke žene kažu da su jednostavno znale kad su zanijele – imale su osjećaj, intuiciju koja im je rekla da su trudne. No većina žena neće primijetiti znakove trudnoće niti će im test za trudnoću biti pozitivan dok ne dođe do implantacije, odnosno najranije 7-10 dana nakon ovulacije.

Zametak počinje stvarati hormon hCG nakon implantacije, i zbog toga je teško ili nemoguće detektirati trudnoću testom prije toga. Što duže čekate da napravite test za trudnoću nakon ovulacije, to su veće šanse da će test točno prikazati trudnoću ili njezin izostanak. Idealno, kućni test za trudnoću možete napraviti prvog dana kad izostane menstruacija, odnosno dan nakon dana kad ste očekivali menstruaciju, a ona nije počela.

Rani simptomi trudnoće

Svaka je žena različita, i svaka je trudnoća priča za sebe. Moguće je da ćete imati neke od opisanih simptoma, moguće je da nećete imati niti jedan, a najvjerojatnije je da ćete imati neke od simptoma, ali ne sve. Detaljniji opisi simptoma nalaze se ispod popisa:

  • Povišena bazalna temperatura;
  • Obilnija vaginalna sluz;
  • Lagano krvarenje;
  • Grčenje maternice;
  • Promjene u dojkama;
  • Umor;
  • Mučnine;
  • Učestalo mokrenje;
  • Zatvor i vjetrovi;
  • Začepljen nos ili prehlada;
  • Osjetljiviji njuh;
  • Vrtoglavica;
  • Prištići ili akne;
  • Osjećaj nadutosti;
  • Promjene u okusu ili u želji za hranom;
  • Promjene u boji vagine;
  • Promjene vrata maternice i maternice;
  • Izražajnije emocije;
  • Izostanak menstruacije.
  • Povišena bazalna temperatura
  • Ukoliko pratite svoju bazalnu temperaturu (temperatura tijela odmah ujutro, prije nego se ustanete iz kreveta), primijetit ćete da vaša bazalna temperatura ostaje visoka, odnosno da se ne smanjuje nakon ovulacije. Zbog prisutnosti hormona progesterona u trudnoći, temperatura će ostati povišena.

Možete biti vrlo sigurni da ste trudni ukoliko vaša bazalna temperatura ostane visoka tri dana duže od najduže lutalne faze koju ste zabilježili. Također, ukoliko primijetite treći ciklus od nekoliko dana povišene temperature u istom ciklusu, vjerojatno ste trudni.

Ukoliko niste u drugom stanju, temperatura će vam se smanjiti kao što je uobičajeno nakon ovulacije, i dobit ćete menstruaciju kada ju inače dobivate u ciklusu.

Obilnija vaginalna sluz

Povećana količina progesterona često uzrokuje obilniju proizvodnju sluzi u vratu maternice. Neke žene mogu primijetiti malo povećanje količine sluzi, dok kod nekih žena to bude obilnije. Konzistencija sluzi je poput bjelanjaka ili kao sluz koja vam izlazi iz nosa kad ste izloženi hladnom vremenu. Ukoliko je potrebno, koristite dnevne uloške da vam olakšaju.

U slučaju da primijetite da je sluz lagano obojana u rozu ili smeđu boju, to je znak implantacijskog krvarenja; pročitajte više o tome niže pod lagano krvarenje.

Lagano krvarenje

Od svih simptoma trudnoće, krvarenje, makar bilo lagano, najviše plaši buduće roditelje. Srećom, lagano krvarenje (engl. spotting) najčešće nije razlog za zabrinutost. Oko 8-10 dana nakon ovulacije, odnosno 6-12 dana nakon začeća u razdoblju kad biste dobili menstruaciju, možete primijetiti lagano krvarenje uzrokovano implantacijom (ugnježđenjem) ploda koje se ugnijezdilo u stjenci vaše maternice.

Ovakvo krvarenje je lagano roze boje, te nije crveno poput obične menstruacije, i ne javlja se kod svake trudnice. Iako je lagano krvarenje normalno, imajte na umu da obilno krvarenje, jarku crvenu krv i/ili ugruške trebate prijaviti zdravstvenim djelatnicima koji vam prate trudnoću.

Grčenje maternice

Simptomi rane trudnoće poput grčenja maternice mogu zabrinuti buduće roditelje. No čak i kad niste u drugom stanju, vaša maternica se kontinuirano grči, a u trudnoći kako plod raste ono gura stjenke maternice što uzrokuje kontrakcije – i to je normalno.

Ukoliko grčeve prati krvarenje, konzultirajte se s primaljom ili liječnikom i provjerite radi li o spontanom pobačaju. Imajte na umu da krvarenje može biti normalan dio trudnoće, i da neke žene koje imaju i krvarenje i grčeve u maternici u trudnoći mogu imati sasvim zdrave trudnoće. Za svaki slučaj, provjerite svoje stanje kod primalje ili liječnika.

Promjene u dojkama

Promjene u dojkama možete uočiti u vrlo ranoj trudnoći. Moguće promjene uključuju osjetljivost bradavica na dodir ili podražaj, bolne dojke ili dojke koje su na dodir pune kvržica, potamnjene bradavica, vene u dojkama postanu izražajnije i veće, aureole (tamniji krug kože oko bradavice) mogu postati tamnije ili veće, te povećani broj i povećanje malih "kvržica" (tzv. Montgomerijeve žlijezde) na aureolama.

Umor

Na početku trudnoće vaš se metabolizam ubrzava kako bi pružio podršku vama i djetetu. To opterećenje uzrokuje umor. No uz to vrlo visoke razine hormona progesterona na početku trudnoće mogu pojačavati osjećaj umora. Nije ništa čudno da se žene osjećaju umorne u prvom tromjesečju.

Osluškujte svoje tijelo i odmarajte se kad god možete.

Mučnine

Mučnine se mogu javiti u bilo koje doba dana, a otprilike 70% trudnica ih ima u nekoj mjeri u prvom tromjesečju trudnoće. Nekim ženama traju samo jedan dio, a nekima veći dio dana, nema pravila. Mučnine znaju biti izraženije kad je razina šećera u krvi niža.

Mnogim ženama pomaže prehrana bogata namirnicama koje se sporo razgrađuju te izbjegavanje ugljikohidrata i šećera (pogotovo rafinirani šećer i brašno).

Na žalost, kod nekih žena mučnine su izražene i intenzivne i ništa ne pomaže ublažiti ih. Mučnine su najizražajnije u prvom tromjesečju i kako trudnica ulazi u drugo tromjesečje (posije 12. tjedna trudnoće) one se smanjuju ili u potpunosti prestaju.

Učestalo mokrenje

Vrlo rano nakon začeća, ponekad samo tjedan dana kasnije, možete primijetiti da češće odlazite na WC i da mokrite manje količine nego inače. Ovo se događa zato što hormon hCG, neophodan za trudnoću, šalje tijelu znakove da su potrebne veće količine krvi u području zdjelice.

To pak znači da mjehur postane osjetljiviji i da češće imate osjećaj za mokrenje. Isto tako, povećan rad srca u trudnoći znači da će tijelo proizvesti veće količine urina općenito. Moguće je i da se počnete noću buditi za mokrenje. Ovaj simptom će se vratiti na kraju trudnoće, ali iz drugog razloga, jer će vam tada dijete stvarati veći pritisak na mjehur.

Zatvor i vjetrovi

Hormoni trudnoće utječu na crijeva tako da ih opuštaju, što pomaže stvoriti više mjesta za dijete kako raste. Posljedica toga je da se uspori rad probavnog sustava, hrana ostaje u trbuhu i u crijevima duže no inače i to može uzrokovati zatvor.

No s obzirom na to da hrana ostaje u tom području duže, dolazi i do povećanog rada bakterija i fermentacije, što posljedično stvara veće količine plinova koji moraju izaći iz tijela, bilo kroz vjetrova ili podrigivanje.

Jedno od rješenja tih problema je promjena u prehrani (povećati količinu lisnatog povrća, posebice tamno zelenog, smanjiti unos šećera i bijelog brašna, povećati udio zdravih masnoća), što će onda potaknuti uravnoteženu probavu.

Začepljen nos ili prehlada

Trudnoća vam potiskuje imunološki sustav kako tijelo ne bi odbacilo dijete kao "strano tijelo". Antitijela koje štite dijete dio su rasta i razvoja posteljice, a zbog hormonalnih promjena u imunološkom sustavu postajete osjetljiviji na prehlade. Začepljenje nosa je vrlo učestalo u trudnoći zbog utjecaja hormona na dišne puteve.

Osjetljiviji njuh

Na početku trudnoće neugodni vam mirisi mogu uzrokovati mučnine. Zbog osjetljivijeg osjeta njuha moguće je da mirisi koji vam nikad prije nisu smetali odjednom počnu smetati i izazivati mučnine. Mirisi hrane i kuhanja se najčešće citiraju kao problematični. Otvarajte prozore i boravite na otvorenom da biste "očistili" nos od viška mirisa.

Vrtoglavica

Povećani rad srca zbog veće količine krvi u tijelu uzrokuje promjene u krvnom tlaku. Te promjene se odražavaju na tijelu u vidu vrtoglavice. Vrtoglavica je posebno izražena kod naglog dizanja ili saginjanja.

Prištići ili akne

Čak i ako inače nemate prištiće, moguće je da ćete ih u ranoj trudnoći imati zbog utjecaja hormona. U većini slučajeva situacija se smiruje nakon što se hormoni stabiliziraju, no u međuvremenu pazite da ne dirate i ne istiskujete prištiće, jer tako može doći do upale i nastanka ožiljaka.

Osjećaj nadutosti

Moguće je da se osjećate naduti ili "puni" u području abdomena – taj osjećaj je sličan onome koje mnoge žene imaju prije početka menstruacije. Moguće je i da će vam, uz osjećaj nadutosti, također trbuh biti malo napuhnut. To su znakovi da vam se maternica širi.

Promjene u okusu ili želje za hranom

Promjene u hormonima u trudnoći se mogu odraziti na vašu slinu. Možete primijetiti metalni okus u ustima koje mijenja okuse namirnica koje inače volite. Neke žene ne mogu uopće konzumirati određene namirnice u trudnoći jer im jednostavno više nisu ukusne.

Ne znamo zašto žene imaju želje za određenom hranom u trudnoći. Neke studije su ukazale na činjenicu da tijelo želi hranu koja sadržava vitamine ili minerale koje tijelu nedostaju. Ukoliko imate želju za nekom namirnicom, slobodno si udovoljite. No ukoliko imate učestale želje za namirnicama s visokim udjelima nezdravih masnoća, mnogo šećera ili općenito namirnice koje nisu bogate hranjivim tvarima, probajte naći zamjene.

Sigurno ste čule priče o ženama koje su u trudnoći imale čudne želje za konzumacijom stvari koje zapravo nisu hrana, poput zemlje, gline ili krede. U tom slučaju se radi o stanju koji se zove pica i trebali biste razgovarati s primaljom ili liječnikom te provjeriti razine željeza i cinka u tijelu, jer je moguće da imate manjak istih.

Promjene u boji vagine

Iako tek rijetke žene mogu sa sigurnošću reći koja je boja njihove vagine kad nisu trudne, zbog povećanog krvotoka u zdjelici u trudnoći, boja vagina postane više ljubičasta no što je inače.

Promjene vrata maternice i maternice

Vrat maternice postat će ljubičastiji, a vrat maternice i maternica postat će mekši na dodir. Ukoliko pratite visinu i stanje vrata maternice kroz svoj menstrualni ciklus, moguće je da ćete primijetiti te promjene.

Izražajnije emocije

Velike promjene u hormonima i tijelu u trudnoći mogu značiti da različito reagirate na situacije no što biste da niste trudni. To je normalno, i očekivano.

Izostanak menstruacije

Jedan od prvih znakova trudnoće je izostanak menstruacije. No kod nekih žena menstruacija može izostati ako su pod velikim stresom, ako su putovale, ako su bolesne ili bile podvrgnute kirurškom zahvatu.

S druge strane, moguće je imati menstruaciju i u trudnoći. Neke žene nastave krvariti u vrijeme uobičajenog ciklusa kroz prvih par mjeseca trudnoće, a vrlo mali postotak žena nastavi krvariti u uobičajeno vrijeme menstruacije kroz cijelu trudnoću.

Od prvog dana izostanka menstruacija, možete napraviti test za trudnoću i biti relativno sigurni u rezultat, pogotovo ako je popraćen drugim simptomima opisanim u ovom članku.

Također, u ovom vrlo osjetljivom razdoblju trudnoće potrebno je konzumirati što kvalitetnije namirnice i paziti na unos hranjivih tvari.

(roda.hr)

Ne propustite