DA LI GA PREPOZNAJETE? KAO IZBJEGLICA DOŠAO IZ BANJALUKE U HRVATSKU: A danas je težak milione eura (FOTO)

Show
DA LI GA PREPOZNAJETE? KAO IZBJEGLICA DOŠAO IZ BANJALUKE U HRVATSKU: A danas je težak milione eura (FOTO)
.

Život hrvatskog sportskog junaka nije bio poput života njegovih kolega tenisača iz cijeloga svijeta. Da je kojim slučajem Amerikanac, Ivanova bi životna priča sigurno bila predložak za hollywoodski film.

Iza Ivana Ljubičića (42) fantastična je teniska karijera. Bio je treći igrač svijeta, s Hrvatskom osvojio Davisov kup i još 10 turnira, a u karijeri je samo od nagrada na turnirima zaradio više od 10 milijuna dolara.

No, iza njega jako je težak životni put. O tome svjedoči i fotografija iz djetinjstva koju je objavio na svom Instagram profilu. Na njoj se vidi socijalna iskaznica na kojoj je Ljubičićeva fotografija uz natpis "izbjeglica". Život hrvatskog sportskog junaka nije bio poput života njegovih kolega tenisača iz cijeloga svijeta. Da je kojim slučajem Amerikanac, Ivanova bi životna priča sigurno bila predložak za hollywoodski film.

slika1

Jer Ivan je, na samom početku karijere, nakon osvojenog prvenstva bivše države, kao 12-godišnjak, s izbjegličkom vrećicom u rukama, morao napustiti svoj rodni grad Banju Luku, veliku obiteljsku kuću, prijatelje, i nije mogao razmišljati o nastavku karijere, nego samo o tome gdje će se njegova obitelj smjestiti i kako će proživjeti izbjegličke dane u Hrvatskoj. Preko barikada Ivan je sredinom vrelog svibnja 1992., s majkom Hazirom i starijim bratom Vladom, kao izbjeglica došao u Hrvatsku. U Banjoj Luci ostao je otac Marko, kojemu su tamošnje vlasti pravile probleme i nisu mu dopustile da ode zajedno s njima.  Pet mjeseci živjeli su u neizvjesnosti, nisu se mogli čuti s ocem u Banjoj Luci. Svaki im je dan bio kao godina. A onda, jedne večeri, zazvonio je telefon u njihovu podstanarskom stanu u Rijeci. Bio je to otac Marko. Javio se iz Siska u koji je došao iz Banje Luke.
Njihovoj sreći nije bilo kraja.

Veliku obiteljsku kuću s posjedom u Banjoj Luci zamijenili su za stan u Rijeci. Ivan je nastavio trenirati, a godinu dana poslije dobio je ozbiljnu ponudu iz Italije. Ona je presudno utjecala na njegovu odluku da se profesionalno počne baviti tenisom.

roger-federer-and-ivan-ljubicic-923119-1280x720-1-1200x900

- Otišao sam u Torino i tamo proveo tri godine. U početku nije bilo lako, htio sam se vratiti kući... Ali, malo-pomalo, priviknuo sam se, naučio jezik, dobro sam se osjećao i počeli su stizati i rezultati - rekao je jednom Ivan Ljubičić.

Ivan je prvi put teniski reket uzeo u svojoj osmoj godini. Na teniski teren odveo ga je otac. Već nakon nekoliko mjeseci treniranja shvatio je da je to sport za njega. A sve ono što je napravio u karijeri to je potvrdilo.

Ljubičić je danas diljem svijeta poznat kao trener velikog Rogera Federera, no to nije jedini posao kojim se bavi.  

Kad je u travnju 2012. relativno rano, s 33 godine, završio igračku karijeru, pred Ivanom Ljubičićem (41) našla su se barem tri moguća scenarija za budućnost: da se počne baviti trenerskim poslom, da nastavi suradnju (komentiranje teniskih događaja) s talijanskim Sky Sportom ili da se počne baviti menadžerskim poslom.

Neko je vrijeme Ljubo radio sva ta tri posla paralelno, i danas je često na Sky Sportu, a i trener je Rogera Federera, što je najveća čast za jednog trenera, ali čini se da ga vođenje karijera mladih tenisača i tenisačica sve više obuzima i da je to posao kojim će se (isključivo ili pretežno) ubuduće baviti. A u tome mu zaista dobro ide...


Menadžersku karijeru započeo je 2013. godine kad je preuzeo brigu o češkom tenisaču Tomašu Berdychu, koji je samo šest godina mlađi od njega. Trenirao je i Miloša Raonića kojega je uveo u Top 10, a u prosincu 2015. kao trener preuzeo je pod svoje dojučerašnjeg rivala, ali i prijatelja Rogera Federera, koji je pak samo dvije godine mlađi od Ljube. No, Ivan se odlično snašao i u tom poslu, Federer je pod njegovim vodstvom osvojio još tri Grand Slam turnira (Australian Open i Wimbledon 2017. te Australian Open 2018.) te prekinuo post od četiri i pol godine u osvajanju Grand Slam naslova, a teniski su znalci zamijetili da je Švicarac uz Hrvata znatno poboljšao bekhend i počeo igrati ofenzivnije. No, Federer je ovako ili onako pri kraju karijere, pa Ivan gleda dalje u budućnost.

Zatišje u trenerskom poslu (zbog koronakrize i Federerove ozljede koljena a potom i dvostruke operacije) iskoristio je da znatno osnaži svoju menadžersku agenciju, sada pod imenom LJ Sports Group (registriranu u Luksemburgu). Osim Ivana, u njoj su angažirani i njegov šogor (brat Ivanove supruge Aide) Fadi Shalabi, treneri Luka Kutanjac, Dino Marcan i Mate Delić, ali i Richard Evans, bivši direktor u ATP-u koji se bavio marketingom i sponzorstvom. Tim poslom će se baviti i kod Ljube, koji se očito kani širiti i izvan tenisa.

Agencija se brine o karijerama našeg Borne Ćorića, Ruskinje Darije Kasatkine, mladog Kineza Zhizhena Zhanga, o mnogim našim talentima kao što su Duje Ajduković, Dino Prižmić i Petra Marčinko, nogometašima Ivanu Perišiću i mladom Niki Šepiću, o njemačkom vozaču formule 1 Nicu Hülkenbergu, a odnedavno i o našoj Donni Vekić i Talijanu Matteu Berrettiniju.

 

 

(Večernji.hr)

Ne propustite