ŽENE MUČE MUKU SA ZAČEPLJENIM PORAMA: Dermatolog otkriva 2 lijeka iz PRIRODE od kojih možete da napravite MASKU za glatku KOŽU!

Moda i ljepota
ŽENE MUČE MUKU SA ZAČEPLJENIM PORAMA: Dermatolog otkriva 2 lijeka iz PRIRODE od kojih možete da napravite MASKU za glatku KOŽU!
.

Začepljene pore nastaju kada se mrtve ćelije kože zarobe u vašoj koži, umjesto da se izbace u okolinu.

Pore su sitni otvori na koži koji izlučuju znoj i ulje. Kad su pore začepljene, to može dovesti do mitesera, bubuljica i akni, objasnila je dermatolog Eni Gonzalez iz Miamija na Floridi.

Prema njoj, čišćenje lica morate raditi svakodnevno. Ono što ona preporučuje kao prirodni lijek protiv začepljenih pora su listovi mente. Ova aromatična biljka bogata je antioksidansima, kao i ključnim vitaminima i mineralima.

- Menta ima brojne zdravstvene blagodati, ali njena rashladna svojstva mogu koristiti koži. Znamo da su bakterije, višak ulja i mrtve ćelije kože dro onoga što uzrokuje izbijanje bubuljica, mitesera i akni. Listovi mente imaju antibakterijska svojstva, a sadrže i salicilnu kiselinu, koja se može koristiti za sprječavanje i lečenje tih problema - pojašnjava dermatolog,prenosi Pink

Menta takođe pruža koži dobar izvor vitamina A, koji može pomoći u kontroli viška ulja koje proizvodi koža.

Kao prirodni lijek, Gonzalez preporučuje izradu maske za lice od zdrobljenih listova, meda i ružine vode. Smjesu nanesite na lice i pustite da odstoji 15 minuta. Zatim isperite masku hladnom vodom. Koristite ovu masku dva puta nedjeljno da biste vidjeli rezultate.

Alternativni prirodni lijek bila bi i kurkuma.

"Ovaj protivupalni začin sadrži toliko sjajnih svojstava za kožu, uključujući antiseptik, antioksidans i adstringent. Mogao bi čak pomoći i u rješavanju ožiljka od akni. Kada ga nanosite na lice, obavezno ga razredite s drugim sastojcima poput ulja kako ne biste zamrljali kožu", savjetuje ona.

Ne propustite