AKO OVO RADITE U TRUDNOĆI, EVO ŠTA MOŽETE OČEKIVATI ZA NEKOLIKO MJESECI: Važni savjeti budućim roditeljima

Porodica i zdravlje
AKO OVO RADITE U TRUDNOĆI, EVO ŠTA MOŽETE OČEKIVATI ZA NEKOLIKO MJESECI: Važni savjeti budućim roditeljima
.

Pročitajte koji su savjeti za trudnice. Donosimo vam najčešća pitanja i odgovore u trudnoći.

1. Trebam li se pridržavati nekog posebnog režima prehrane?

Za vrijeme trudnoće treba jesti umjereno, raznovrsno i zdravo. Nikako se ne preporučuju bilo kakvi dijetni režimi prehrane, ali ni pretjerivanje u konzumaciji hrane. Vaša prehrana treba sadržavati dovoljnu količinu proteina, zdravih masnoća, složenih ugljikohidrata, vlakana te vitamina i minerala, kako bi se vama i vašem djetetu osigurali svi potrebni nutrijenti za rast i razvoj. Povećajte unos voća i povrća, cjelovitih žitarica, grahorica, jaja, nemasnog mesa, mliječnih proizvoda, orašastih plodova i sjemenki. Umjereni unos ribe, provjerenog porijekla. (više pročitajte na našem blogu Priručnik za prehranu u trudnoći).

2. Smijem li vježbati?

Zdravim trudnicama koje imaju niskorizičnu trudnoću preporučuje se umjerena tjelesna aktivnost – šetnja, pilates, joga, plivanje i slično. Postoje razni oblici vježbanja prilagođeni određenim stadijima trudnoće, a o tome je najbolje posavjetovati se u specijaliziranim centrima koji takve programe provode. Svakako treba izbjegavati tešku i naglu fizičku aktivnost, pokrete skakanja te kontaktne sportove koji nose rizik od ozljede. Trudnice s rizičnom trudnoćom kojima je savjetovano mirovanje trebale bi prakticirati lakše oblike vježbanja ili potpuno izbjegavati takvu vrstu tjelesne aktivnosti, ovisno o savjetu liječnika. (više pročitajte na našem blogu Priručnik za vježbanje u trudnoći).

3. Smijem li imati spolne odnose?

Za vrijeme trudnoće, općenito je sigurno imati spolne odnose, osim pred sam termin poroda. Spolna aktivnost ne može nauditi djetetu u maternici niti izazvati spontani pobačaj, suprotno uvriježenom mišljenju. Međutim, u nekim slučajevima vam vaš liječnik može savjetovati da apstinirate, osobito ako imate rizičnu trudnoću.

4. Smijem li putovati?

U većini slučajeva, putovanja su sigurna za vrijeme trudnoće, osim ako vam liječnik zbog vašeg zdravstvenog stanja ili rizičnosti trudnoće ne kaže drugačije. Ne preporuča se letjeti avionom nakon 36. tjedna trudnoće. Osim toga, treba izbjegavati egzotične destinacije na kojima postoji rizik od dobivanja infekcija i bolesti koje bi mogle ugroziti trudnoću.

5. Smijem li piti kavu i čajeve?

Ne trebate potpuno prekinuti konzumaciju kave, ali svakako bi je trebalo smanjiti i ne piti je svakodnevno. Velike doze kofeina povezane su sa zastojem u rastu djeteta i niskom porođajnom težinom. Treba imati na umu da neki čajevi kao što je primjerice zeleni čaj također sadrže kofein, stoga ni s njima ne treba pretjerivati. Preporuča se bezkofeinska kava i bijeli ili biljni čajevi. Određene vrste čajeva kao što su čaj od kamilice, mente ili đumbira mogu olakšati neugodne simptome trudnoće poput mučnine i nesanice.

6. Smijem li konzumirati alkohol?

Alkohol se ne smije konzumirati u trudnoći. Konzumacija alkohola povezana je s mnogim komplikacijama trudnoće te poremećajima i abnormalnostima razvoja djeteta.
Međutim ukoliko doktor odobri, možete povremeno popiti čašu crvenog vina koja može pomoći kod problema sa tlakom.

7. Smijem li pušiti?

Cigarete bi se trebale u potpunosti izbjegavati za vrijeme trudnoće. Pri tome mislimo na aktivno, ali i pasivno pušenje. Supstance iz cigaretnog dima mogu naštetiti vašoj trudnoći i uzrokovati probleme s razvojem djeteta.

8. Mogu li koristiti lijekove?

Nisu svi lijekovi sigurni za korištenje tijekom trudnoće. O tome je najbolje posavjetovati se sa svojim liječnikom. Ako trebate liječiti neku infekciju, propisat će vam se antibiotici koji su sigurni za trudnoću. Neke analgetike kao što je ibuprofen trebate izbjegavati u trećem tromjesječju trudnoće.

9. Koje dodatke prehrani trebam koristiti?

Vaš liječnik će vam preporučiti uzimanje folne kiseline, a po potrebi i drugih vitamina i minerala koji štite trudnoću, kao što su vitamini B skupine, vitamin C, željezo, magnezij itd. Na tržištu postoje mnogi prenatalni pripravci koji imaju sve te tvari u kombinaciji. Treba imati na umu da ovi dodaci ne mogu zamijeniti pravilnu i uravnoteženu prehranu, nego je samo nadopuniti. Dodatke za prehranu koje vam je vaš liječnik preporučio treba uzimati svakodnevno. Upitajte vašeg ljekarnika za proizvode s takvim sastavom.

10. Mogu li se kupati u bazenu?

Umjerena tjelesna aktivnost u vodi dobra je za trudnicu, ali kupanje u bazenima ne biste smjeli prakticirati pretjerano često. Razlog tome je što se u bazenima često nalazi mnogo ljudi, a takva voda može biti izvor infekcija. Osim toga, kloriranje vode koje se radi zbog dezinfekcije bazenske vode može u nekim slučajevima biti štetno za trudnicu. Ako se povremeno kupate u bazenu, svakako je važno pridržavati se nekih pravila: nemojte dugo ostajati u bazenskoj vodi, nakon kupanja otuširajte se i promijenite kupaći kostim odmah po izlasku iz bazena.

11. Smijem li koristiti solarij?

Preporuča se izbjegavanje korištenje solarija za vrijeme trudnoće jer može naštetiti plodu zbog visoke temperature i direktnog UV zračenja. Ukoliko imate naviku korištenja solarija, razgovarajte sa doktorom te ćete naći najbolje rješenje.

12. Mogu li ići u saunu?

Preporuča se izbjegavanje korištenja saune za vrijeme trudnoće zbog visoke temperature i opasnosti od dehidracije i pregrijavanja. Ukoliko imate naviku korištenja solarija, razgovarajte sa doktorom te ćete naći najbolje rješenje.

13. Mogu li nastaviti koristiti kreme za njegu kože koje sam do sada koristila?

U trudnoći bi trebalo koristiti što prirodniju preparativnu i dekorativnu kozmetiku. Svakako treba izbjegavati kreme s retinolom i njegovim derivatima, ali i sastojke poput parabena, umjetnih bojila i mirisa te agresivnih kemikalija. Birajte blage kreme s prirodnim i organskim sastojcima.

14. Smijem li bojati kosu?

Preporuča se izbjegavati prečesto bojanje kose u trudnoći međutim nije zabranjeno. Ako je moguće, izbjegavajte bojanje kose u prvom tromjesečju jer je tada dijete razvojno najosjetljivije na vanjske čimbenike. Ako se odlučite na bojanje kose u trudnoći, preporučeno je koristiti boje bez amonijaka i one na prirodnoj bazi.

15. Smijem li rekreativno koristiti drogu i druga opojna sredstva?

U trudnoći se nikako ne smiju koristiti bilo kakvi oblici droge i opojnih sredstava jer ozbiljno mogu naštetiti plodu i trudnoći.

16. Trebam li izbjegavati neku hranu?

Bilo bi dobro izbjegavati bilo kakav oblik sirove ili nedovoljno termički obrađene hrane, uključujući sushi, nedovoljno kuhano ili pečeno meso, morske plodove, sirova jaja i slično. Međutim ukoliko konzumirate navedene sastojke sa provjerenog mjesta (restorana, priprema kod kuće), nije potrebno izbjegavati u potpunosti. Riba se preporuča najviše dva puta tjedno zbog moguće zagađenosti mesa ribe živom koja je toksična za trudnoću. Također treba izbjegavati nepasterizirano mlijeko i neke vrste sireva.

17. Smijem li ići na manikuru i pedikuru?

Smijete, ali pripazite na to da svi higijenski uvjeti budu zadovoljeni (pravilna dezinfekcija instrumenata, odlazak u provjerene salone i drugo).

18. Je li sigurno spavati na leđima u trudnoći?

Kada maternica počne značajnije rasti u drugom i trećem tromjesečju, ležanje na leđima može uzrokovati pritisak maternice i ploda na velike krvne žile majke i time kompromitirati cirkulaciju djeteta i majke. U kasnijim stadijima trudnoće preporuča se ležanje na boku.

19. Što napraviti ako imam glavobolju?

Izbjegavajte korištenje analgetika u trudnoći. Pokušajte olakšati glavobolju laganom masažom sljepoočnica, oblozima, odmaranjem. Smijete uzeti preparat paracetamola i Magnezij od 400mg prema preporuci liječnika u više doza dnevno.

20. Smijem li imati kućne ljubimce?

U redu je imati kućne ljubimce za vrijeme trudnoće, ali treba izbjegavati doticaj s izmetom ljubimaca (osobito mačaka) ili kontakt s uličnim životinjama. Nakon igre sa životinjama obavezno dobro operite ruke.

21. Smijem li nositi štikle?

Smijete, ali će vam nošenje visokih peti u kasnijim stadijima trudnoće vjerojatno postati opterećenje za kralježnicu pa preporučamo da tada izaberete nešto udobniju obuću.

22. Smijem li koristiti kremu za sunčanje?

Preporuča se koristiti kreme za sunčanje koje ne sadrže agresivne kemikalije nego prirodne tvari koje štite od UV zračenja, kao što su cinkov oksid ili titanijev dioksid. Upitajte vašeg ljekarnika za proizvode s takvim sastavom.

23. Smijem li nositi teški teret?

U trudnoći se preporuča izbjegavanje nošenja teških tereta, osobito u kasnijim stadijima trudnoće. Ako morate podići nešto, a nitko vam ne može pomoći, pripazite na to da su vam leđa ravna, a koljena savinuta.

24. Kako mogu prevenirati nastanak strija?

Nastanak strija ovisi o mnogo faktora – stanju kože, genetici, težini koju dobijete za vrijeme trudnoće, hidraciji itd. Njihov nastanak možete pokušati prevenirati svakodnevnim unošenjem dovoljne količine vode, pravilnom njegom kože te korištenjem hidratantnih krema i ulja za tijelo s vitaminom E.

25. Mogu li nastaviti koristiti šminku koju sam do sada koristila?

Pokušajte koristiti šminku koja će biti blaga i nježna prema vašoj koži, odnosno kozmetiku što prirodnijeg sastava.

26. Smijem li ići na rendgenske (RTG) dijagnostičke pretrage?

Preporuča se izbjegavati dijagnostičke pretrage koje koriste ionizirajuće zračenje u prvom tromjesečju trudnoće, osim ako je to nužno. Tada se može koristiti zaštitna pregača preko trbuha kako bi se doza kojoj je plod izložen svela na minimum. Pretrage kao što su ultrazvuk i magnetska rezonanca ne koriste štetno ionizirajuće zračenje, stoga ih je poželjnije koristiti u trudnoći. Međutim, ako je RTG snimanje nužno i morate ga napraviti, nemojte brinuti jer su doze zračenja vrlo male i neće naštetiti vašem djetetu.

Generalni savjet koji vam možemo dati je umjerenost u svemu, trudnoća nije bolest te ju nemojte tako doživljavati. Ako je trudnoća uredna, ne morate u potpunosti promijeniti svoj život već se prilagoditi i naći balans u svemu.

BONUS - SAVJET BRIGHTSIDE-A

Pričajte sa bebom u stomaku

Početkom trećeg tromjesečja beba počinje reagirati na majčin glas. Bebe počinju učiti dok su još u maternici, a razgovor s njima potaknut će razvoj jezika. Ovo je još jedan način da pomognete sebi i partneru da stvore čvrstu vezu s nerođenim djetetom.

bebaa


(Poliklinika-mazalin.hr/Brightside)

Ne propustite