AMARILIS CVJETA ČAK 75 PUTA, EVO KAKO SE UZGAJA, SVI ĆE SE DIVITI VAŠEM DOMU: Evo u čemu je trik

Praktična žena
AMARILIS CVJETA ČAK 75 PUTA, EVO KAKO SE UZGAJA, SVI ĆE SE DIVITI VAŠEM DOMU: Evo u čemu je trik
.

Ukoliko ste jedna od onih koji stalno traže nove načine kako da ukrase dom, donosimo vam jedan predivan proljetni cvijet koji će sigurno privući vašu pažnju.

1

Ime ovog cvijeta je amarilis.

Ova lukovičasta biljka dolazi iz tropskog područja Amerike i sadi se od početka novembra pa do februara, a cvjeta u maju i junu.

Ovaj cvijet ima duge listove i uspravnu čvrstu stabljiku koja nosi upadljive, raskošne i krupne cvjetove u obliku trube. Cvjetovi ove atraktivne biljke mogu se naći u purpurnoj, narandžastoj, crvenoj, bijeloj boji, kao i u dvobojnoj varijanti, a tolika raznolikost čini ovu biljku vrlo privlačnom.

4

5

Ukrštanjem sorti na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvjetova.

Amarilis je najbolje saditi u tegli ili posudama, a idealno mjesto za držanje ove biljke je balkon. Ukrasnoj biljci odgovara sjenovito i polusjenovito mjesto, barem u vrijeme cvatnje. Bez problema će uspijevati i na jačem suncu. U fazi mirovanja, amarilis se preporučuje unijeti u hladan i mračniji prostor sve dok ponovno ne izađu prvi cvjetovi.

Što se tiče zalijevanja, amarilis ima velike potrebe za vodom te ga je potrebno zalijevati što češće. U ljetnim danima i na višim temperaturama amarilis se zalijeva i do nekoliko puta dnevno.

Neke od zanimljivosti cvijeta su da sama lukovica može trajati i do 75 godina, a pojedine vrste imaju promjer cvjetova do šest centimetra.

11

Pogledajte kako izgleda ovaj predivan cvijet, možda se odlučite da bude vaš novi ljubimac u domu.

 

 

 

Ne propustite