OVE SIGNALE NE SMETE IGNORISATI Rak bubrega je najteže otkriti, ovo mogu biti znakovi podmukle bolesti

Zanimljivosti
OVE SIGNALE NE SMETE IGNORISATI Rak bubrega je najteže otkriti, ovo mogu biti znakovi podmukle bolesti
,

Bubrezi filtriraju krv i proizvode mokraću, kojom se štetne materije izlučuju iz organizma, pa je samim tim njihova funkcija vrlo važna za cjelokupno zdravlje. Rak bubrega se sve češće javlja, a simptomi ponekad mogu da budu dobro skirveni.

Postoji više tipova raka bubrega, a među njima je najčešći karcinom bubrežnih ćelija koji čini oko 85% svih slučajeva.

85fd3e44-0c0e-4faa-a034-08dfa79a7f1e

Faktori rizika:

Tačan uzrok nastanka karcinoma bubrega nije poznat. Ipak različitim studijama izdvojeni su neki od mogućih faktora rizika. Osobe koje puše, gojazne su i imaju povišen krvni pritisak su u najvećem riziku da obole od raka bubrega, kažu ljekari. Nastanku raka bubrega doprinosi bubrežni kamenci, hronična upala bubrega, ali i izloženost određenim hemijskim supstancama.

Rani rak bubrega često nema nikakvih simptoma ili ih pacijenti zanemraju jer se simptomi mogu pomiješati sa nekim bezazlenijim tegobama. Ukoliko primjetite neki od ovih znakova i ukoliko oni ne nestaju nekoliko dana, bilo bi dobro da se javite ljekaru:

1. Krv u mokraći

Krv u mokraći je najčešći simptom uznapredovalog karcinoma bubrega, objašnjava doktor Džihad Kauk sa klinike u Klivlendu. Takođe i neuobičajena promjena boje mokraće može ukazivati na ovu bolest.

2. Bol u donjem dijelu leđa ili sa strane

Znak bolesti može da bude bol u donjem dijelu leđa ili sa strane. U slučaju kada tumor napreduje, on pritiska okolno tkivo i tada nastaju bolovi.


3. Stalni umor

Stalni umor, tromost i manjak energije koji traje danima može da ukazuje na ovu bolest.

4. Nagli gubitak kilograma

Bubrezi imaju važnu ulogu u metabolizmu i probavi. Ako imate problema sa razgradnjom hrane, apsorpcijom i stolicom, to može da počne da se manifestuje mršavljenjem i gubitkom apetita. Ali ove fluktuacije nisu specifične samo za karcinom bubrega. I autoimuni poremećaju mogu da budu njihov uzrok.

5. Anemija

Tumori na bubrezima mogu da izazovu anemiju, neravnotežu elektrolita i kalcijuma i druge probleme vezane za krv. Ni ovo nisu specifični simptomi samo karcinoma bubrega, ali ako se pojave, najbolje je konsultovati se sa ljekarom.

Dijagnoza

Bubrežni karcinom se može dijagnostifikovati ultrazvukom (UZV) ili kompjuterizovanom tomografijom (CT, skener), mada magnetna rezonanca (MR) daje detaljniji prikaz tumora i njegovog prodiranja u okolne strukture.

Liječenje 

Rak bubrega liječi se u zavisnosti od tipa tumora, opštem stanju bolesnika, kao i od stadujuma bolesti. Kod većine pacijenata primjenjuje se hirurško lečenje, čak i kod onih sa metastazama.
 

Ne propustite