3 TRIKA ZA ZAPUŠENU SUDOPERU KOJA VAM MAJSTORI NIKADA NEĆE OTKRITI: 2 sastojka su čudo, jeftinije ne može

Praktična žena
3 TRIKA ZA ZAPUŠENU SUDOPERU KOJA VAM MAJSTORI NIKADA NEĆE OTKRITI: 2 sastojka su čudo, jeftinije ne može
.

Svaka kuća ih ima i vrlo su jeftini, "caka" je samo da ih pravilno iskoristite.

Ne morate da odvajate novac na skupe proizvode za otčepljivanje sudopere. Agresivna sredstva će oštetiti cijevi, a moguće je da neće obaviti posao.

Sljedeći korak najčešće je poziv majstoru, čak i kada nema potrebe za profesionalnom intervencijom. Ako se iz kuhinje širi neprijatan miris, potrebna su vam samo dva sastojka da problem riješite, a koštaju manje od 100 dinara. 

Stari trik koji preporučuju stručnjaci iz britanske firme za čišćenje jeste da prokuhate vodu i sipate je u odvod od sudopere. Nakon 15 minuta uradite isto, ali ovog puta sa ledenom vodom. Kako stručnjaci kažu, vrela voda će "otopiti" naslage koje su se nahvatale na cijevima, a hladna će ih isprati.

"Ovo bi trebalo da natjera sve preostale masnoće da se 'odlepe' i speru, čime će nestati i neprijatan miris“, kaže vodoinstalater Dominik Lis-Bel.

Kada su cijevi malo više začepljene, Dominik predlaže sledeće rješenje - alkoholno sirće, namirnicu koju svi imamo u kući.

"Sipajte šolju alkoholnog sirćeta u odvod, pustite da odstoji 30 minuta, a zatim isperite vrućom vodom", savetuje.

Treće rešenje je takođe namirnica koju ima svako domaćinstvo, a koja se pokazala kao efikasno sredstvo za čišćenje. Reč je, naravno, o sodi bikarboni.

Sodu bikarbonu mnogi stručnjaci za čišćenje smatraju fantastičnim sredstvom za uklanjanje tvrdokornih fleka u nečistoća u kuhinji i kupatilu.

Ona se takođe može koristiti za otčepljivanje sudopere, a najbolje je kada se kombinuje sa alkoholnim sirćetom.

"Soda bikarbona je odlična za 'otapanje' mulja iz odvoda, a kada joj dodate i sirće, dobijete hemijsku reakciju koja bi trebalo da ukloni 'blokade'. Prvo sipajte lonac kipuće vode u odvod. Pažljivo, kašikom, sipajte pola šolje sode bikarbone i ostavite da tako odstoji nekoliko minuta. Zalijte šoljom alkoholnog sirćeta i sa još malo vruće vode. Ostavite 5-10 minuta. Isperite ključalom vodom. Trebalo bi da se čuje hemijska reakcija koja se javlja kada se ove dvije namirnice kombinuju, nalik 'grgoljenju'. To je znak da su soda i sirće uradili posao", kažu stručnjaci.

Ne propustite