ODLIČAN TRIK UKOLIKO ŽELITE NAJSLAĐE PLODOVE OVE GODINE: Evo čime trebate posuti zemlju, TAJNI SASTOJAK IZ VAŠE KUHINJE

Kiosk
ODLIČAN TRIK UKOLIKO ŽELITE NAJSLAĐE PLODOVE OVE GODINE: Evo čime trebate posuti zemlju, TAJNI SASTOJAK IZ VAŠE KUHINJE
.

Dolaskom toplijih dana mnogi posvećuju pažnju sadnji cvijeća ili postavljanju temelja za bogate žetve voća i povrća iz vrta. 

Donosimo nekoliko savjeta ukoliko želite najslađe plodove 

1. Sadite paradajz horizontalno na zemlji

paradajz

Paradajz inače raste vertikalno, ali stvarno dobar trik je da raste horizontalno. Zašto? Pa to pomaže biljci da razvije puno jači i širi korijenov sistem. Bitno je samo da listovi koji su na vrhu biljke ostanu iznad tla. Biljka će rasti vertikalno, ali će razviti i jače korijene.

2. Pospite sodu bikarbonu po zemlji

soda4

Soda bikarbona je kao neka vrsta tajnog oružja koja osigurava da paradajz raste dobro! Kada  biljka poraste oko 2,5 cm, 4 kašičice treba posuti oko biljke, ali pazite da ne dohvati biljku. Proces možete ponoviti i neko vrijeme prije same berbe. Soda bikarbona će osigurati da se smanji kiselost zemljišta i da vam paradajz bude ukusniji.

3. Kako se riješiti ptica koje jedu paradajz

paradajz1

Da biste ih spriječili da jedu paradajz stavite posudu sa vodom pored same biljke. Tako će ptice moći da ugase žeđ, bez potrebe da pribjegavaju zrelim plodovima i tako će ostati više i za vas.

4. Posadite prezreo paradajz ponovo

paradajz

Još jedna divna ideja je da posadite prezreo paradajz. To stvarno radi! Prije nego li odložite stari paradajz u otpad, trebalo bi da ga koristite za nešto praktičnije. Isjecite paradajz na kriške pa ga stavite  u zemlju u saksiju. Onda dodajte zemljište na vrh. Trebaće mu odprilike 1-2 nedelje da ponovo poraste, a nakon toga ga možete i presaditi.

Ne propustite