Basiner: Zaustaviti ovakvu promjenu izbornog zakonodavstva u BiH

Bosna i Hercegovina
Basiner: Zaustaviti ovakvu promjenu izbornog zakonodavstva u BiH
.

Nedavno izlaganje smjernica nove vanjske politike državnog sekretara Blinkena je donijelo dah optimizma za mnoge zemlje, posebno tezom da zapad mora pokazati solidarnost i ujediniti se oko zajedničkih demokratskih ciljeva - poručuje politički stručnjak, dr. Kurt Basiner (Kurt Bassuener) u razgovoru za Glas Amerike.

screenshot-50

- Pitanje koje se postavlja je koliko će vremena trebati da se sa tih verbalnih teza koje smo čuli i koje prepoznaju potrebu da se zapad ujedini oko svojih vrijednosti pređe na djela, tj. na birokratski nivo. Naravno, potrebno je neko vrijeme da administracija postavi nove ljude, na primjer, mi još uvijek nemamo zamjenika državnog sekretara za Evropu. Međutim treba osigurati da nova administracija uoči urgentne stvari kao što je izborna reforma u BiH. Treba biti oprezan sa dosadašnjim stavom da je svaki sporazum dobar sporazum - poručio je.

Degradaciji demokratije, kazao je, doprinjeli su ruski i kineski utjecaji na Blakanu u posljednjih nekoliko godina.

- Uvijek treba biti oprezan sa reaktivnom politikom. Sa njom dolazite u opciju da ispunjavate nečije zahtjeve. Mislim da je bolja opcija jačati demokratsku i političku odgovornost, njegovati i ohrabrivati mirnu građansku akciju - kazao je i dodao da će upravo to oslabiti utjecaj Rusije i Kine.

Podsjeća da je odlika ovih zemalja ta da se ne moraju brinuti za demokratsku odgovornost  u svojim sredinama, a mi moramo i trebamo.

- Mi moramo biti odgovorni vlastitim građanima, stoga se ne možemo takmičiti s onim što oni prodaju. Pogledajte perverznost ovog Izbornog zakona, pa to je nešto za što se Rusi bore već neko vrijeme - rekao je i naglasio da se ovi  direktno ugađa Čoviću, te da to nema veze s presudom Sejdić - Finci.

Smatra da izmjenu Izbornog zakona treba zaustaviti. 

Izvor:Avaz

Ne propustite