Advokat uhapšene novinarke objasnio šta se danas desilo

Aktuelno
Advokat uhapšene novinarke objasnio šta se danas desilo
.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo danas su u Sarajevu uhapsili novinarku i aktivisticu Nidžaru Ahmetašević, koju su nedugo nakon dramatičnog događaja i pustili na slobodu. 

Povodom ovog događaja uslijedile su brojne reakcije javnosti, a o svemu se oglasio i Muhamed Čučak, advokat - pravni zastupnik Nidžare Ahmetašević.

Poruku prenosimo u cijelosti:

"Postupajući u svojstvu pravnog zastupnika Nidžare Ahmetašević, a u vezi njenog lišenja slobode, obavještavam Vas o sljedećem:

Danas, 6. marta 2021. godine, oko 13:30 sati, Nidžara Ahmetašević je lišena slobode od strane policijskih službenika III PU, MUP KS, zbog navodnog kršenja javnog reda i mira, te joj je saopšteno da je protiv nje pokrenut prekršajni postupak.

Zvanično obavještenje o razlozima lišenja slobode i pokretanja prekršajnog postupka nam nije dato. Neformalno je saopšteno da je navodno ometala ovlaštena službena lica u obavljanju službene radnje i da nije postupala prema naređenjima ovlaštenih službenih lica.

Pored toga, od imenovane je oduzet mobilni telefon, te joj je određeno policijsko zadržavanje, kako je saopšteno, u trajanju od 24 sata.

O čemu se zapravo radi? Nidžara Ahmetašević je danas, u blizini adrese boravka zatekla policijske službenike kojima je ukazala da se na trotoaru nalaze nepropisno parkirana vozila. Policijski službenici su u prvi mah pravilno reagovali na Nidžarinu konstataciju i započeli sa evidentiranjem nepropisno parkiranih vozila i izdavanjem prekršajnih naloga.

Navedene radnje policijskih službenika Nidžara je, postupajući u skladu sa svojom profesijom novinara, evidentirala tako sto ih je snimala mobilnim telefonom.

Međutim, tome su se policijski službenici protivili i tražili da prestane sa snimanjem. Nakon sto je Nidžara reagovala tako što je rekla da nije zabranjeno snimanje, prvo su nastojali da je fizički spriječe da ih snima tako što su je povukli za ruku.

Kada u tome nisu uspjeli, saopštili su joj da je lišavaju slobode, priveli je u policijsku stanicu, nezakonito oduzeli mobilni telefon (naredba nije predočena) i u konačnici je lišili slobode.

U trenutku pisanja ovog saopštenja obaviješten sam da je komesar MUP KS naredio puštanje Nidžare, kao i pokretanje postupka interne kontrole postupanja policijskih službenika", napisao je Čučak na svom Facebook profilu.

(Radio Sarajevo)

Ne propustite