Papa Franjo u Uru pozvao na mir i bratstvo među religijama

Svijet
Papa Franjo u Uru pozvao na mir i bratstvo među religijama
.

Papa Franjo tražio je od vjerskih čelnika muslimana i hrišćana da ostave po strani vjerske animozitete i da zajednički rade na miru i jedinstvu na međureligijskom sastanku u tradicionalnom rodnom mjestu poslanika Abrahama, oca njihovih religija.

- U ovome je istina religioznosti: slavite Boga i volite svog susjeda - poručio je on skupu.

Franjo je u subotu doputovao u ruševine Ura u južnom Iraku kako bi poslao poruku međuvjerske tolerancije i bratstva tokom prve posjete jednog Pape Iraku, zemlji razdiranoj vjerskim i političkim podjelama.

Uz veličanstveni hram u blizini, Franjo je poručio vjerskim čelnicima da je ispravno što su se okupili u Uru "vraćajući se našim korijenima, izvoru Božijeg rada, rodnom mjestu naših religija“, kako bi se zajednički molili za mir kao djeca Abrahama, poslanika zajedničkog za muslimane, hrišćane i Jevreje.

- S ovog mjesta, gdje je vjera rođena, iz zemlje našeg oca Abrahama potvrdimo da je Bog milosrdan i da je najveće bogohuljenje profanisati njegovo ime mržnjom prema našoj braći i sestrama. Neprijateljstvo, ekstremizam i nasilje nisu rođeni u vjerničkom srcu: oni su izdajice religije - kazao je Franjo.

Naglasio je da nikada ne može biti mira dok Iračani gledaju na ljude drugih vjera kao na "ostale“.

- Mir nikada ne traži pobjednike i gubitnike, nego braću i sestre koji se, zbog svih nerazumijevanja i rana iz prošlosti, otiskuju na putovanje od sukoba do jedinstva - izjavio je papa Franjo, prenosi AP.

Ne propustite