Nastavljeni protesti u Mijanmaru, posrednica UN-a apeluje na akciju protiv hunte

Svijet
Nastavljeni protesti u Mijanmaru, posrednica UN-a apeluje na akciju protiv hunte
-

Mijanmarske snage sigurnosti u subotu su koristile suzavac i bombe za ošamućivanje kako bi razbile proteste u Yangonu, nekoliko sati nakon što je specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija pozvala Vijeće sigurnosti da poduzme akciju protiv vladajuće hunte zbog ubistava demonstranata.

Ta zemlja jugoistočne Azije zahvaćena je nemirima otkako je vojska svrgnula i uhapsila izabranu čelnicu Aung San Suu Kyi 1. februara, dok su svakodnevni protesti i štrajkovi ugrozili poslovne aktivnosti i paralizirali administraciju.

Sporadični protesti širom Mijanmara nastavljeni su u subotu, a lokalni mediji su javili da je policija ispaljivala kanistere sa suzavcem i bombe za ošamućivanje u kvartu najvećeg mijanmarskog grada Yangona, Sanchaung. Nije bilo izvještaja o žrtvama.

Više od 50 demonstranata ubijeno je od puča od kojih 38 samo u srijedu, sudeći po Ujedinjenim nacijama. Demonstranti traže oslobađanje Suu Kyi i poštovanje rezultata novembarskih izbora na kojima je njena stranka uvjerljivo pobjedila, ali ih je vojska odbacila kao neregularne.

- Koliko još možemo dopuštati mijanmarskoj vojsci da se izvuče s ovim? – upitala je specijalna izaslanica UN-a za Mijanmar Christine Schraner Burgener na sjednici iza zatvorenih vrata 15-članog Vijeća sigurnosti u petak, sudeći po kopijama njenog izlaganja u čiji je uvid došao Reuters.         

- Od ključnog je značaja da ovo vijeće bude odlučno i koherentno u osudi snaga sigurnosti i da stane uz narod Mijanmara, čvrsto poštujući rezultate novembarskih izbora – kazala je Schraner Burgener.

Ne propustite