Braun očekuje poboljšanje situacije u Njemačkoj do kraja maja

Aktuelno
Braun očekuje poboljšanje situacije u Njemačkoj do kraja maja
.

Šef kabineta njemačke kancelarke Angele Merkel izjavio je da je "veoma skeptičan“ prema mogućnosti da ljudi putuju za Uskrs, ali očekuje da će se situacija promijeniti do kraja maja.

Merkel i guverneri njemačkih saveznih država usuglasili su se da produže mjere lockdowna do 28. marta, dok istovremeno sačinjavaju "mapu puta“ za ublažavanje nekih restrikcija u regijama s relativno malim brojem zaraženih. Brojna su, međutim, pitanja kojima se vlasti trebaju baviti.

Šef kabineta kancelarke Merkel, Helge Braun izjavio je novinskoj grupi Funke u intervjuu objavljenom u subotu da je "veoma skeptičan po pitanju putovanja za Uskrs“. Uskrs pada u prvom vikendu u aprilu ove godine.

On je, međutim, kazao kako očekuje da "mi možemo govoriti na znatno opušteniji način o putovanjima i odmorima od Bijele nedjelje“ 23. maja.

Braun je izjavio da se Njemačka može vratiti normalnom životu u punom obimu do ljeta – ukoliko proizvođači vakcina u potpunosti ispune svoje obećanja o dostavi cjepiva i ne pojave se nikakve nove mutacije koronavirusa "koje dovode u pitanje kompletan uspjeh vakcinacije“.

Njemačka je dosad cijepila 5,7 posto svog stanovništva jednom dozom vakcine i 2,8 posto s dvije doze. Pad broja novozaraženih koronavirusom usporen je nakon što se počela širiti njegova zaraznija varijanta prvi put uočena u Britaniji, prenosi AP.

Ne propustite