CVJEĆARI OTKRILI 5 GREŠAKA ZBOG KOJIH NAM CVIJEĆE BRZO UVENE: 1 trik ga oporavlja, a drugi mu produžava život

Praktična žena
CVJEĆARI OTKRILI 5 GREŠAKA ZBOG KOJIH NAM CVIJEĆE BRZO UVENE: 1 trik ga oporavlja, a drugi mu produžava život
.

Vrlo korisni savjeti koji će produžiti životni vek "rezanom cveću"...

Bliži se 8. mart, dan kada žene tradicionalno od muževa, dece ili kolega dobijaju na poklon cvijeće. Ako nije u saksiji, vaš prelijepi buket trajaće maksimalno sedam dana i to pod uslovom da je riječ o cvijeću koje je "svježe"... Ali, postoji način da mu produžite vek!

Na pitanje kako spriječiti da "rezano cvijeće" prije vrijeme uvene, odgovorili su profesionalni cvećari, koji su naveli pet najčešćih grešaka koje svi pravimo.

Hladna voda

Svi po pravilu stavljamo cvijeće u vodu koja je gotovo hladna ili ledena. Stručnjak preporučuje izuzetno toplu vodu, čak i vruću - oko 44 stepeni. Tako će se isparavanje odvijati sporije, a cvijet će duže zadržati svježinu. Cvjećare ovu metodu nazivaju vrstom "očvršćavanja cvijeća".

Ne uklanjamo lišće

Lišće koje je u vodi u vazni treba ukloniti. Činjenica je da ono prvo počne da trune, šireći bakterije na cijelo stablo. Da bismo to spriječili, potrebno je da unaprijed odsječemo svježe lišće.

Strah od "hemije"

Ne bojte se da će konzervansi uništiti cvijeće, naprotiv. Pomoći će da mu se produži vek i do tri dana. Možete kupiti specijalnu "hemiju" za biljke ili je sami napravite. Potrebni su vam limuntus i izbjeljivač. Ova dva sredstva će ubiti sve bakterije opasne po biljku. Ali nemojte da pretjerate, koncentracija treba da bude 1:3.

Ne "pročišćavamo" buket

Bez obzira na to koliko vam je žao, neophodno je da se "nemilosrdno" riješite stabljika koje venu, pa čak i pupoljaka. Ovo treba učiniti ne u trenutku kada je cvet već u potpunosti uvenuo, već na samom početku. Etilen koji pušta "istrunuli" cvijet izuzetno je otrovan za zdrave izdanke u buketu.

Miješamo različitih vrsta

Ponekad iz estetskih razloga, u buketu pomešamo različite vrste cvijeća. Ono što malo ko znja jeste da se neke kombinacije ne slažu, odnosno da jedna vrsta može da naškodi drugoj. Problem je u tečnostima koje luče a koje lako mogu ubiti drugo cvijeće. Ako se to desi, možete pokušati da "reanimirate" malo uvenuli buket: prvo, stavite ga u novu vazu, a zatim malo natopite pupoljke u toploj vodi.

(mondo.rs)

Ne propustite