Cijela Hrvatska bruji o ovome, zadatak učenicima na vjeronauci: Da li bi radije sjedili pored srpskog vojnika iz Bosne, prostitutke, Roma koji je tek izašao iz zatvora... OGLASILA SE I ŠKOLA

Region
Cijela Hrvatska bruji o ovome, zadatak učenicima na vjeronauci: Da li bi radije sjedili pored srpskog vojnika iz Bosne, prostitutke, Roma koji je tek izašao iz zatvora... OGLASILA SE I ŠKOLA
Vjeroučiteljica osnovne škole kod Rijeke djeci je podijelila listiće na kojima bi trebali reći zašto žele i zašto ne žele u vlaku sjediti pored starijeg redovnika s Biblijom u rukama, homoseksualca, srpskog vojnika iz Bosne ili prostitutke iz Berlina.

Vjeroučiteljica osnovne škole kod Rijeke djeci je podijelila listiće na kojima bi trebali reći zašto žele i zašto ne žele u vlaku sjediti pored starijeg redovnika s Biblijom u rukama, homoseksualca, srpskog vojnika iz Bosne ili prostitutke iz Berlina.

Zadatak problematizira i "afričku ženu koja prodaje proizvode od kože", spominje se "Rom koji je tek izašao iz zatvora", zatim "Indijka s jednogodišnjim djetetom", kao i "hrvatski tajkun". 

Među ponuđenima su i liječnik specijalist za pobačaje, kompjutorski haker, Jehovin svjedok, turska glumica vrlo uspješna u Hollywoodu, engleski nogometaš, reper koji živi alternativnim načinom života i mladi umjetnik koji boluje od AIDS-a.

Pitanje upućeno osmašima glasi ovako:

1

"Ukrcavaš se na vlak na relaciji Zagreb - Indija. Put će trajati tjedan dana. Putuješ u kupeu s još tri osobe. Zamisli da dobiješ popis osoba koje možeš birati kao suputnike u svom kupeu. Osobe su sljedeće", počinje zadatak vjeroučiteljica koja traži od djece da navedu tri osobe s kojima bi htjeli putovati i tri osobe s kojima nikako ne bi željeli putovati. 

Škola će obavijestiti Ministarstvo

Sandra Krpan, ravnateljica OŠ Milan Brozović Kastav odakle je listić potekao, upoznata je s nastavnim sadržajem koji se širi putem društvenih mreža:

"Vjeroučiteljica jest dala nastavni listić učenicima osmih razreda. Zatražila sam njeno pisano očitovanje nakon obavljenog telefonskog razgovora. U razgovor je uključena stručna suradnica škole, socijalna pedagoginja jer sadržaj ocjenjujemo neprimjerenim iako vjeroučiteljica navodi da je nastavni listić upotrijebila kako bi učenike naučila da ne trebaju imati predrasude prema ljudima", poručuje ravnateljica škole iz Kastava.

Dodaje da se njena ustanova apsolutno zalaže za mir, toleranciju i uvažavanje različitosti. 

"Tome i podučavamo učenike. Žao nam je ako je došlo do iznošenja neprimjerenih poruka našim učenicima. O svemu ćemo obavijestiti Ministarstvo obrazovanja i riječku nadbiskupiju te postupiti sukladno pravilnicima i zakonom", poručuje Krpan

Slične zadatke financira EU

2

Ovakve se vježbe rade i inače.

Neki od gore navedenih likova poput srpskog vojnika iz Bosne i prostitutke iz Berlina nalaze se u listiću koji objavljuje "Practice", program financiran od strane Europske unije s ciljem sprječavanja radikalizacije kroz poticanje kritičkog razmišljanja.

"Practice" je osnovan kroz Erasmus+ program, a ovaj zadatak zove se "Euro-rail a la carte". Radi se o vježbi koja probuđuje predrasude i stereotipe koji se odnose na manjine, kako bi ih osvijestila.

"Cilj je probuditi te predrasude kod učenika nakon čega će oni iznijeti svoje viđenje", navodi se u opisu vježbe.

Iz usporedbe zadatka "Euro-rail a la carte" i onog koji je vjeroučiteljica dodala učenicima, izgleda da su dodani liječnik specijalist za pobačaje, redovnik s Biblijom, homoseksualac, hrvatski tajkun, Jehovin svjedok i kompjuterski haker.

Svejedno, dio javnosti i ravnateljica škole drže neprimjerenim da se ovakvi zadaci daju učenicima:

"Razgovarala sam sa socijalnom pedagoginjom i ona je rekla da se takve vježbe znaju davati kada se s učenicima rade vježbe predrasuda, ali doista je sporno ako govorimo o srpskom vojniku iz Bosne ili prostitutki iz Belina. Ja to ocjenjujem neprimjerenim", poručuje ravnateljica.

Djeca odabrala redovnika

U kasnijem razgovoru za N1 ravnateljica je rekla kako se ne radi o skandalu.

"Shvaćamo da ta pitanja mogu izazvati kontroverzu. Vjeroučiteljica se vodila dokumentom Europske komisije "All Different All Equal Education Pack" i doista, ondje se govori o srpskom vojniku iz Bosne", ustvrdila je naknadno ravnateljica dodajući da ostaje "činjenica kako je vjeroučiteljica dodala neka imena", ali da ne vjeruje da joj je bila namjera nekoga uvrijediti.

Pitanje je, kaže, je li zadatak primjeren učenicima osmog razreda.

Ravnateljica kaže da još nije razgovarala s učenicima koji su bili na nastavi vjeronauka. Tu je školu preduhitrio reporter N1, Ranko Stojanac.

"Rekli su da su odabrali ono što je, kažu, primjereno po njihovu mišljenju, a to su stariji redovnik, mlada majka, Afrikanka, turska glumica i tako dalje. Nisu odmah odabrali srpskog vojnika, homoseksualca ni Roma".

Ministarstvo kaže da nije njihova nadležnost

Očitovanje smo zatražili od Ministarstva obrazovanja, no oni su rekli da kontrolu nad stručno-pedagoškim radom provodi Agencija za odgoj i obrazovanje, a da se o zapošljavanju nastavnika vjeronauka brine katehetski biskupski ured. Kontaktirali smo Agenciju odakle čekamo odgovore.

Iz riječke nadbiskupije rekli su da prikupljaju informacije. "Čekamo službeno očitovanje navedene vjeroučiteljice i škole. U tom smislu ne možemo vam dati nikakvo drugo šire priopćenje", kazali su kratko.

Ne propustite