OVO SU NOVE MJERE VLADE KS za zdravstveni sistem

Aktuelno
OVO SU NOVE MJERE VLADE KS za zdravstveni sistem
-

Nakon višesatnog zasjedanja Vlade Kantona Sarajevo na hitnoj sjednici koja je sazvana zbog pogoršanja epidemiološke situacije doneseni su zaključci. Javnosti su se obratili premijer Edin Forto i ministar zdravstva Edin Vranić.

Sjednica je sazvana nakon informacija iz zdravstvenog sektora koje ukazuju na to da se stanje pogoršava.

Premijer KS Edin Forto se prvo zahvalio građanima koji se pridržavaju mjera i odgovaraju na apele nadležnih, te se zahvalio i svim zdravstvenim radnicima na KCUS-u, Općoj bolnici, Domovima zdravlja i ambulantama koji rade neprestano.

“Ako želimo opstati kao društvo moramo spasiti naš zdravstveni sektor. Moramo zaštiti sve naše zdravstvene radnike kako bi oni mogli zaštiti nas – poručio je.

Nove mjere, za sada su:

•Nalaže se JU Dom zdravlja da se evidencije službe za zapošljavanje angažuje 15 ljekara, 15 medicinara i 20 higijeničara.

Nalaže se Općoj bolnici da angažuje 40 medicinskih sestara i tri inžinjera medicinske radiologije.

•Otvaramo novi drive-in punkt za testiranje. Postojeći već radi u dvije smjene i dnevno testira do 150 ljudi. Očekujemo da će potrebe za testiranjem rasti.

•Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja da nabavi 20.000 brzih testova kojim ćemo značajno pojačati testiranje zdravstvenih radnika.

•Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja da osigura finansijska sredstva u svrhu nastavka nesmetanog PCR testiranja.

•Nalaže se zdravstvenim ustanovama da odrede patronažne službe za bolesnike koje se liječe kući za upotrebu kiseioničke podrške.

•Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja da pokrene nabavku boca s kisikom za kućnu upotrebu.

•Postoji mogućnost da izvršimo angažovanje privatnih bolničkih kapaciteta koje ispunjavaju uslove jer možda nećemo moći hospitalizovati veći broj pacijenata u postojećim zdravstvenim ustanovama.

•U narednim danima se otvara call centar i napravit ćemo prvi put da svi koji zovu će dobiti odgovor na svoj poziv.

Vlada nastavlja sa hitnom sjednicom i očekuje se da će tokom dana biti usaglašene nove mjere.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Haris Vranić kazao je da današnji podaci pokazuju da je blizu 45 posto testiranih stanovnika KS pozitivno na koronavirus i da se ulazi u treći talas epidemije. Kazao je da se epidemiološka slika znatno pogoršana, te da je sve veći broj mladih koji su zaraženi i imaju težu kliničku sliku.

•S obzirom da smo kao Kanton Sarajevo ostavljeni sami sebi jer Federalna vlada i krizni štab su nas potpuno zapostavili i dopustili jedno neodgovorno ponašanje unutar svih kantona, da se svaki ponaša po svojoj epidemiološkoj slici, bez uniformnih stavova, a nemamo ni vakcina. Radimo sve da mi dođemo do vakcina i nadam se da ćemo uspjeti – dodao je.

On je istakao da je u Kantonu Sarajevo već detektovan britanski soj, a moguće i južnoafrički.

Kazao je da KCUS ima 20 slobodnih kreveta, a da je Opća bolnica popunila svoje Covid kapacitete.

•Zdravstveni sistem je sada prenapregnut i ne može podnijeti ovaj talas. Dogovorili smo da krene u još oslobađanja prostora za smještaj Covid bolesnika. Kao Vlada radimo na pripremi za otvaranje i drugih bolničkih kapaciteta u privatnom sektoru i javnim zdravstvenim ustanovama koje bi primile naredni val bolesnika koji zahtjevaju hospitalizaciju – izjavio je Vranić.

On je upozorio i na sve više zaraženih među ljekarima na KCUS-i u Općoj bolnici i da to zabrinjava.

•Mislim da ćemo uspjeti odgovoriti na ovaj treći talas. Ali bez saradnje s građanima i nastavkom napornog rada naših zdravstvenih radnika nećemo moći pobijediti ovu epidemiju – zaključio je.

Ne propustite