Dom će glasati o zakonu nazvanom u čast Georgea Floyda - usmjerenog na sprečavanje policijskog ponašanja

Svijet
Dom će glasati o zakonu nazvanom u čast Georgea Floyda - usmjerenog na sprečavanje policijskog ponašanja
.

Zastupnički dom trebao bi u srijedu glasati o zakonu usmjerenom na sprečavanje policijskog ponašanja koje su demokrate imenovale u čast Georgea Floyda, čija je smrt u policijskom pritvoru izazvala pozive širom zemlje da se preispita policija i riješi rasna nepravda.

Demokrati House-a prvobitno su predstavili i usvojili zakon - pod nazivom "George Floyd Justice in Polication Act" - prošle godine nakon Floydove smrti, ali nikada nije usvojen u Senatu, koji je u to vrijeme bio pod republikanskom kontrolom. Pristalice zakona kažu da će to poboljšati odgovornost za provođenje zakona i raditi na iskorenjivanju rasne predrasude u policiji.

Demokrate su ponovo uvele zakon i na putu su da drugi put odobre mjeru većinom u svom domu. Demokrate sada kontrolišu Senat, koji ima 50-50 stranaka, a potpredsjednica Kamala Harris djeluje kao prekidač. Ali za većinu zakona u tom vijeću i dalje je potrebno 60 glasova da bi se prevladao konačan rezultat i nije jasno da li bi bilo dovoljno republikanske podrške da se zakoni prebace preko cilja u Senatu.

Ne propustite