"VIŠE SE NE KORISTI SUZAVAC, NEMA VODENIH TOPOVA, SAMO OTVARAJU VATRU NA NAS"

Aktuelno
"VIŠE SE NE KORISTI SUZAVAC, NEMA VODENIH TOPOVA, SAMO OTVARAJU VATRU NA NAS"
.

Nasilje u Mjanmaru se nastavlja - nakon najkrvavijeg dana otkako je vojna hunta preuzela vlast 1. februra stižu vijesti o još ubijenih prosvjednika. 

Svjedoci i medijski izvori navode kako je tijekom jučerašnjeg dana ubijeno najmanje devetero prosvjednika.

Ističe se kako su snage sigurnosti otvorile vatru na prosvjednike u nekoliko gradova. Sve ovo ukazuje na to da je vojna hunta odlučna u namjeri da zadrži vlast.

screenshot-8

Podsjetimo, 1. februara priveli su šeficu Vlade, Aung San Suu Kyi, kao i druge visoke civilne dužnosnike tvrdeći kako su izbori održani prošle godine bili namješteni. Vojni vrh tvrdi kako će kontrolirati zemlju godinu dana nakon čega bi se, navodno, trebali ponovno održati izbori.

No, brojni stanovnici Mjanmara svjesni su da bi ovo mogao biti početak novog dugačkog vojnog perioda pošto je vojska držala kontrolu nad zemljom od početka 60-ih godina pa sve do 2011. godine.

Svjedoci navode kako se na terenu odvija "masakr" nad prosvjednicima. Predstavnici vojne hunte za sada nisu komentirali ove navode.

Jedan od svjedoka u centralnom gradu Myingyan tvrdi kako su trupe samo otvorile vatru bez najave - tome nisu prethodili ni suzavac ni vodeni topovi. Ukoliko je informacija točna to bi značilo da je takva naredba vjerojatno došla s viših instanci, ako ne i od samog vrha vojne hunte.

 

Izvor:Advance.hr

Ne propustite