AKO IMATE ALERGIJU NA POLEN, OVO MORATE ZNATI: Evo kako da se zaštitite od uticaja alergena

Zanimljivosti
AKO IMATE ALERGIJU NA POLEN, OVO MORATE ZNATI: Evo kako da se zaštitite od uticaja alergena
.

Ukoliko je proljeće godišnje doba u kojem, dok svi uživaju, uglavnom držite u ruci papirnu maramicu i brojite dane do jeseni, mogao bi vam pomoći kalendar polena, ali i nekoliko savjeta za zaštitu od uticaja ovog alergena

Jedan od najznačajanijih prirodnih alergena koji se mogu pronaći u vazduhu nesumnjivo je polen biljaka, koji kod čak 20 procenata ukupne ljudske populacije izaziva alergijsku reakciju. One mogu biti različite: konjuktiviris, polenska kijavica, suzne oči, dermatitis, astmatični napad... Šta god bio slučaj, svako ko ima bilo kakvu alergiju jasno je koliko sezona cvjetanja polena može da utiče na kvalitet života i ometa vas u najjednostavnijim radnjama.

alergija-na-polen-ambrozije-660x413

Kada je najopasnije?

U toku vegetacionog perioda u našoj zemlji postoje tri perioda u kojima koncentracija polena u vazduhu doživljava maksimum: rano proljeće, ljeto i prelaz između ljeta i jeseni.

Na samom početku proljeća, pa čak i prije kalendarskog — od sredine februara, pa sve do početka maja cvjeta drveće, i to najprije leska, zatim jova, pa vrbe i brestovi. Nakon toga cvjetaju breza, bukva, javor i hrastovi.

U sljedećem periodu cvjetaju trave, a on traje od maja do polovine jula, premda većina nešto nižim intenzitetom cvjetaju i u septembru.

Potom slijedi sezona korova, koji cvjetaju od polovine maja do novembra, a taj period obuhvata ambrozije, razne vrste loboda, kiselice, bokvice i pelene.

Kako se zaštititi?

Alergeni se obično prenose vodom, preko životinja i vjetrom, a ovaj posljednji način je najneprijatniji jer ga je nemoguće kontrolisati. Iako je polen nešto što ćemo u većoj koncentraciji sresti u spoljašnjoj sredini, on se i te kako uvlači u domove, gdje mu se pridružuju kućni alergeni poput prašine i grinja.

Najvažnija je, naravno, higijena prostora, a obično se preporučuje da se ukloni sav suvišan tekstil iz životnog prostora poput plišanih igračaka, jastučića i sl. Važno je redovno čistiti prašinu, provjetravati prostorije, okretati i provetravati posteljinu, koristiti usisivače s vodenim filterima, prati posteljinu i veš na bar 60 stepeni, s posebnom pažnjom voditi računa o higijeni mračnih i vlažnih prostora.

Vrlo je važno zatvarati prozore u dijelu dana kada je koncentracija polena (kao i aerozagađenja!) najviša. Obavezno koristite aspiratore dok kuhate jer ćete, pored "tjeranja" neželjenih mirisa, spriječiti stvaranje buđi.

Naravno, kvalitetan prečiščivač vazduha mogao bi vam promijeniti život iz korena, a proizvodi poput mirisnih svijeća i sprejeva strogo su zabranjeni.

Ne propustite