Dragan Čović kažnjen, smanjili mu platu, evo i zbog čega

Aktuelno
Dragan Čović kažnjen, smanjili mu platu, evo i zbog čega
.

Dok je bio član Predsjedništva BiH Čović je bio i predsjednik HNS-a

 Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH danas je utvrdila da je Dragan Čović, delegat u Domu naroda, u periodu dok je obavljao funkciju člana Predsjedništva BiH od 10. novembra 2014. godine do 6. novembra 2018. godine, istovremeno obavljao i funkciju ovlaštenog lica HNS-a u BiH koji se u toku 2017. godine finansirao iz budžeta u visini većoj od 10.000 KM. Zbog toga je Čoviću izrečena sankcija obustavljanja dijela neto mjesečne plate u iznosu od 10 posto koju imenovani ostvaruje kao delegat Doma naroda PSBiH u trajanju jednog mjeseca.

Kako saznajemo Čović je naveo da je on kao predsjednik HNS-a bio usredotočen na aktivnosti i što bolje funkicionisanje HNS-a BiH, a da finansijsko poslovanje vode stručne službe i da nije imao informacija o uplatama budžetskih sredstava od institucija i o svemu tome je nakonadno upoznat.

Podsjetimo, zbog političkih opstrukcija, Komisija od početka 2018. godine do danas nije bila riješila predmet Čović. Treba podsjetiti da je ovo pitanje ostalo otvoreno zato što nije nikada završena 17. redovna sjednica ove komisije. Dokumenti do kojih je 2018. došao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pokazuju da je za organizovanje 25. godišnjice osnivanja HVO-a 2017. godine HNS dobio 16.750 KM iz budžeta: Zapadnohercegovačkog, Posavskog i Kantona 10.

Komisija je također utvrdila i da je Nenad Nešić u isto vrijeme dok je obavljao funkciju poslanika u Predstavničkom domu PSBiH bio i v.d. direktora JP Putevi RS-a doo Banjaluka te mu je izrečena sankcija obustava dijela mjesečne neto plate u iznosu 10 posto koju ostvaruje kao poslanik u Predstavničkom domu PSBiH u trajanju od šest mjeseci.

Na današnjoj sjednici Komisije za odlučivanje o sukobu interesa sve odluke donesene su jednoglasno. Osim ove dvije odluke Komisija je donijela i odluku o pokretanju postupka za utvrđivanje sukoba interesa u tri slučaja: u predmetu Vojin Mitrović, Damir Šišić, Sead Jusić.

(Izvor: Oslobođenje.ba)

Ne propustite