GINEKOLOG JE DAO ODGOVOR I NEĆE VAM BITI DOBRO: Evo da li možete ostati trudni par dana prije menstruacije

Zanimljivosti
GINEKOLOG JE DAO ODGOVOR I NEĆE VAM BITI DOBRO: Evo da li možete ostati trudni par dana prije menstruacije
.

Dobro poznavanje vlastitog menstrualnog ciklusa može vam pomoći kad radite na djetetu i poboljšati šanse za začeće. No, na koje faze se dijeli menstrualni ciklus, kako u ciklusu odrediti plodne dane i kada je najbolje vrijeme za odnos?

Menstrualni ciklus se dijeli na folikularnu fazu, to je razdoblje sazrijevanja jajne ćelije, zatim luteinsku fazu nakon ovulacije. Prva faza je varijabilna i različitog trajanja, u zavisnosti od dužine menstrualnog ciklusa, dok druga faza ima fiksno trajanje od obično 14 dana. Vrijeme ovulacije je najlakše odrediti retrogradno, odnosno praćenjem trajanja više ciklusa.

ovulacija-w593-h298-p0-q85-f-s1-c

Možemo odrediti ovulaciju koja je uobičajeno 14 dana prije očekivane menstruacije. Na primjer, 14. dan je u ciklusu koji traje prosječno 28 dana. Plodni dani su nekoliko dana pre ovulacije jer ukoliko su spermatozoidi kvalitetni, moguće je da prežive nakon odnosa i do četiri dana dok jajna ćelija nakon ovulacije preživi maksimalno 12 do 24 sata. Stoga je bitno tempirati odnose kroz 3 do 4 dana prije očekivane ovulacije i dan nakon ovulacije.

126-simptomi-ovulacije-565x377

No, šta se događa u vašem tijelu tokom cijelog ciklusa i kakve su vam šanse da zatrudnite u različitim fazama ciklusa?

Menstruacija

Menstruacija je zapravo ljuštenje endometrijuma, unutrašnjeg zida materice, i obično traje od tri do sedam dana. Do trećeg dana nivo progesterona i estrogena je u porastu te tada ponovo kreće obnavljanje endometrijuma. Oko četvrtog dana, počinje sazrijevanje folikula, što znači da se jajnici pripremaju za oslobađanje jajnih ćelija. Međutim, u tom razdoblju još je vrlo mala šansa za začeće, gotovo nikakva, osim ako imate vrlo ranu ovulaciju. 

 

"Teoretski je moguće zatrudnjeti i tokom menstruacije, pogotovo zadnjeg dana, ukoliko žena ima kraće cikluse i raniju ovulaciju. Na primjer, kod trajanja ciklusa od 24 dana, ovulacija može biti i oko 9. do 10. dana ciklusa, što znači da će odnos i peti dan ciklusa moći dovesti do začeća, ukoliko su sper.matozoidi 'izdržljivi'”, kaže Petra Podobnik Brlečić, spec. ginekologije i akušerstva.

1409097974000-pregnant

Razdoblje prije ovulacije

U razdoblju prije ovulacije preporučuju se odnosi najmanje dva do tri puta nedeljno, najbolje svaki drugi dan, a možete početi odmah poslije zadnjeg dana mentruacije. 

man-about-to-passionately-kiss-sexy-woman

Sedmog dana ciklusa možda ćete primjetiti vaginalni iscjedak koji je elastičan na dodir, a koji će za nekoliko dana postati belkast i kremast. To još ne znači da je jajna ćelija već otpuštena, ali označava da se približava ovulacija i da je vaša vaginalna sluz postala 'prijateljsko' okruženje za spermu. Sperma može preživeti i do pet dana 'zarobljena' u cervikalnoj sluzi.

cervical-mucus-before-period-feature

"Jedno istraživanje je pokazalo da je ipak došlo do začeća kod parova koji su imali samo jedan polni odnos u ovoj fazi, a to je čak četiri ili pet dana prije same ovulacije", kaže dr. Steven R. Bayer, endokrinolog u Klinici za plodnost i IVF u Bostonu.

Šansa za začeće u ovom razdoblju je dobra. Iako jajna ćelija još nije oslobođena, ovo je idealno vrijeme za redovan odnos, posebno ako ćete ovulaciju imati ranije nego ste planirali.

Ovulacija

Ovulacija obično počinje 14 dana prije sljedeće menstruacije, a u to vrijeme vaša tjelesna temperatura je malo povišena. Međutim, za odnos je tada možda prekasno, stoga je dobro pratiti ovulaciju.  

menstruacija-plodnost

"Čak 70 posto žena ne može tačno predvidjeti dan ovulacije jer nemaju potpuno pravilne cikluse, pa se može preporučiti određivanje ovulacije mjerenjem bazalne temperature ili pouzdanije testom urina LH trakicama i na taj način se mogu lakše planirati odnosi. Ukoliko par želi aktivno raditi na trudnoći, preporučljivo je imati odnose 1 do 2 puta u dva dana, znači svaki dan ili barem svaki drugi dan. No nije preporučljivo imati odnose više od jednom dnevno jer se smanjuje koncentracija kvalitetne spe,rme", kaže ginekološkinja Petra Podobnik Brlečić.   Praćenje cervikalne sluzi takođe je dobar način za praćenje plodnih dana. Pratite svoj vaginalni iscedak, koji postaje sličan belancetu jajeta, a pokazuje da je tada idealno vrijeme za odnos. Možete ga sami provjeriti tako da sluz stavite između prstiju i ako se lako rastegne (poput žvakaće gume), znači da imate ovulaciju. Šansa za začeće sada je velika, ako je odnos unutar 36 sati jer oslobođene jajne ćelije ne žive duže od 12 sati, a idealno je kad se spe,rmatozoidi sretnu s jajnim ćelijama od četiri do šest sati nakon oslobađanja.

dsc-0818

Razdoblje poslije ovulacije

Zadnja, luteinska faza ciklusa traje od 12 do 16 dana. Tada nivo progesterona počinje da raste i tako daje signal jajnicima da ne treba više proizvoditi jajne ćelije za ovaj mjesec. Cervikalna sluz postaće suha i na taj način stvoriti 'zid' koji će spe,rmatozoidima spriječiti ulaz u matericu.  Oplođena jajna ćelija putuje oko šest dana do materice. Ako se jedna oplođena jajna ćelija usadi u endometrijum, počinje da raste hormon hCG, čiji se porast vidi na kućnom testu za trudnoću. U ovoj fazi je šansa za začeće mala. Naime, nakon što se jajna ćelija već oslobodi, priliku za začeće moraćete pričekati do idućeg mjeseca.

 

Ne propustite