Ministar Beroš razgovarao s ruskim ambasadorom, Hrvatska uskoro ipak nabavlja rusko cjepivo?

Region
Ministar Beroš razgovarao s ruskim ambasadorom, Hrvatska uskoro ipak nabavlja rusko cjepivo?
.

Tokom jučerašnjeg dana telefonski su razgovarali hrvatski ministar zdravstva, Vili Beroš, i ruski ambasador u Zagrebu, Andrej Nesterenko.

Očekivano, tema je potencijalna nabava ruskog cjepiva Sputnik-V. U izjavi ruske ambasade navodi se kako je hrvatska strana izrazila interes za kupnju ruskog cjepiva, a razgovaralo se i o broju potrebnih doza.

"Obje strane su složne da je ovo stvar koju treba riješiti što je brže moguće imajući u vidu da je razina širenja zaraze koronavirusa u Hrvatskoj i dalje visoka, a novi sojevi su već identificirani. Pojedini novi sojevi još nisu analizirani od strane epidemiologa te bi mogli ozbiljno ugroziti zdravlje stanovnika svake zemlje, uključujući i Hrvatsku", navodi se u izjavi.

Podsjetimo, već u nekoliko navrata najavljeno je da će Hrvatska nabaviti rusko cjepivo unatoč činjenici da isto još uvijek nije odobreno od strane EU regulatorne agencije (EMA). U međuvremenu sve je veći broj zemalja Europske unije koje se odlučuju na takav potez, uključujući Mađarsku, Češku i Slovačku.

Ne propustite