SPOJITE 2 KAŽIPRSTA I DOBRO POGLEDAJTE U JEDNU STVAR: Ovaj test od DVIJE SEKUNDE MOŽE VAM SPASITI ŽIVOT

Porodica i zdravlje
SPOJITE 2 KAŽIPRSTA I DOBRO POGLEDAJTE U JEDNU STVAR: Ovaj test od DVIJE SEKUNDE MOŽE VAM SPASITI ŽIVOT
.

Za test "kuckanja prstima" (Schamroth window test) potrebno je da spojite kažiprste tako se dodiruju noktima. Ukoliko oko korena oba nokta postoji prazan prostor koji je sličan obliku dijamanta, onda je sve u redu. Međutim, ako tog prostora nema, moguće je da imate neku bolest kao što je rak pluća.

Naime, određena stanja u organizmu uzorkuju nakupljanje vode, pa se vrhovi prstiju povećavaju i prilikom njihovog dodirivanja nema praznine.

Prema istraživanju sprovodenom u Velikoj Britaniji, ovo je relativno čest simptom određenih vrsta karcinoma pluća, a može biti i znak srčane slabosti i drugih bolesti.

Medicinska sestra Ema Norton iz Velike Britanije navodi da se ovo stanje naziva "nail clubbing" ili clubbing noktiju. Clubbing je skraćenica za: C - ciroza, Kronova bolest, L - apsces pluća (Lung abscess) U - ulcerozni kolitis B - brahijalna arterio-venska fistula B - bronhiektazija I - infektivni endokarditis N - neoplazija G - Gravesova bolest. 

Ona je navela da ovaj test koriste i medicinski stručnjaci kao pomoćno sredstvo za utvrđivanje stanja pacijenta, koje se dalje ispituje detaljnim analizama.

(Informer.rs)

Ne propustite