NE IZNOSITE CVIJEĆE NA TERASU PRIJE OVOG DATUMA! Stručnjak za cvijeće Ada Stolić OTKRIVA: Nikako ne pravite ove 3 greške sa sobnim biljkama, uništićete ih!

Praktična žena
NE IZNOSITE CVIJEĆE NA TERASU PRIJE OVOG DATUMA! Stručnjak za cvijeće Ada Stolić OTKRIVA: Nikako ne pravite ove 3 greške sa sobnim biljkama, uništićete ih!
Uzgajivačica bilja i cvijeća Ada Stolić pričala je na RTS-u o sadnji, zimskim greškama i oporavku bilja koje se možda "smrzlo" zbog preranog iznošenja napolje.

Uzgajivačica bilja i cvijeća Ada Stolić pričala je na RTS-u o sadnji, zimskim greškama i oporavku bilja koje se možda "smrzlo" zbog preranog iznošenja napolje.

Stolićeva je rekla da su biljke kao što su dan i noć, primula, jagorčevina ili turski karanfil zimski rasadi, i da im ne smeta hladno vrijeme, ali da ostale biljke moraju biti u prostoriji adekvatne temperature.

"Vaše sobne biljke, morate obratiti pažnju da temperaturna kolebanja nisu još uvijek smirena. Od 15. marta baš možete progresivno iznositi apsolutno sve, a sada samo citruse, oni su se mučili unutra, čak i masline ako imate, sve biljke koje trpe temperaturu do minus 5. Ako dođe do spuštanja temperature tokom noći, neće im naškoditi. Takve biljke, što ih pre iznesete, to bolje, najpre ih očistite i orežite i dobro zalijte. Ako je moguće, čak ih malo istuširajte", rekla je ona.

"A biljke koje su zeljaste, za njih je još rano, i muškatle i sve te biljke prema kojima bi trebalo biti oprezan. Da nas ne uhvati baba Marta, pa da moramo da unosimo opet u kuću. U ovom periodu je najbolje ako imate terasu ili baštu koju uređujete, najbolje je da ih očistite i sredite, ako ste tuje vezivali, pustite ih. Sada se sade četinari, patuljasti, ili krupnije biljke, za cvijeće savjetujem oprez, da bi vam potrajalo. Muškatle već i iznosimo, ali neće tako dobro napredovati. Sve biljke koje su sačuvane preko zime u toplom, dihlondra, tradeskancija, pa hoćete da ih iznesete, sredite ih, nađubrite i orežite. Sukulenti i kaktusi, još nije vreme za definitivno iznošenje".

Prva greška bila bi prerano iznošenje biljke napolje. Ako smo pogriješili i već iznijeli biljke, kako da ih oporavimo?

"Unesite ih u hodnik, na stepenište, ne u sobu u kući gdje je jako toplo. Najbolje je da odaberete prostoriju koja nema grejno telo, ne zalivajte je mnogo, pustite je da se sama koliko-toliko adaptira na prostoriju bez grjanja", rekla je ona.

Kada je u pitanju sadnja, sada možete posaditi biljke koje će vas obradovati cvetićima, ali Stolićeva kaže da bi trebalo birati ruže ili muškatle.

"Sada mogu i primula, turski karanfil koji je višegodišnji i divno miriše. Zumbuli takođe, ali kratko traju kao i jagorčevina. Mi brzo živimo, volimo da smo okruženi cvijećem, da je bujno, a od zumbula posle 8. marta ostane samo lišće i lukovica oko koje treba puno truda. Sada sadite ruže ili muškatle, da cvetaju tokom cele sezone. Moram da naglasim, ne žurite ni sa orezivanjem, biljka mora malo da 'potera' pupoljak ili list i to može kasnije da kreće. To je tako kod, recimo indijskog jorgovana, pa vi mislite da se osušila. Imate i dekorativne biljke koje nisu još olistale, kao i vrste koje porane", rekla je ona.

Kada sadimo biljke, često ćemo željeti da im malo rastresemo koren ili stavimo đubrivo u zemlju, a to su greške. Evo kako bi trebalo pravilno posaditi biljku.

"Ako ste u bašti, kada iskopate rupu, spustite biljku, nagazite zemlju i onda stavite đubrivo, ne ide đubrivo u rupu pre biljke. Kada je saksija, zavisi koliku biljku sadite. Odredite veličinu saksije, stavite drenažni sloj, malo humusne zemlje i onda spustite biljku sa busenom. Ne rastresajte koreni sistem! Onda odozgo stavite đubrivo, prihrana može jednom mjesečno za cvjetnice kao što su petunije i muškatle, beli jasmin i žuti, potentila, grmići koji žive na terasi i veoma su zahvalni. Ne morate težiti ka cvijeću, postoje i lisnate biljke lepog kolorita", rekla je ona.

(Mondo.rs)

Ne propustite