Bakir Izetbegović vidno razočaran nakon sjednice: Nije nam ovo danas trebalo

Bosna i Hercegovina
Bakir Izetbegović vidno razočaran nakon sjednice: Nije nam ovo danas trebalo
Za dopune Zakona o javnim nabavkama BiH na dnaašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine glasalo je devet delegata, četiri su protiv, a jedan suzdržan. Zakon je danas ostao bez podrške jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske i ide na naknadno usaglašavanje koje se ne može obaviti bez prisustva delegata Dragana Čovića.

Za dopune Zakona o javnim nabavkama BiH na dnaašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine glasalo je devet delegata, četiri su protiv, a jedan suzdržan. Zakon je danas ostao bez podrške jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske i ide na naknadno usaglašavanje koje se ne može obaviti bez prisustva delegata Dragana Čovića, piše N1.

“Nije nam ovo danas trebalo. Jedni SNSD-ovci jedno u Predstavničkom domu, drugi drugo u Domu naroda”, kazao je Izetbegović vidno razočaran što zakon danas nije dobio potrebnu podršku.

“Cilj je bio relaksirati situaciju tako da su svi sigurni kada se upuste u te procedure, da neće jednog dana odgovarati pred zakonom, pred sudom, zato što su neke stvari uradili jer ovakve stvari se do sada nisu radile i trebalo je potpuno jasnijom učiniti tu stvar, da možete u skraćenim rokovima, da ste nadležni da to radite, da neće ući u neku zonu koja je protuzakonita. Ovo je po meni samo izlika da se stvari zaustave od strane SNSD-a u Domu naroda”, naveo je Izetbegović.

Kako je kazao, postoji teoretska mogućnost da se usaglase.

“Sa ovakvim pristupom i obrazloženjima koje smo čuli od strane SNSD-ovaca, ne vjerujem da ćemo se usaglasiti. Kada bude prisustan gospodin Čović, tada ćemo pokušati da se usaglasimo, ali cijenim da su šanse veoma male”, naveo je Izetbegović.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici razmatrao zahtjev Predstavničkog doma državnog parlamenta da prijedloge zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima razmatra po hitnom postupku.

Hitna sjednica Doma naroda sazvana je za danas, nakon što je prošle sedmice Predstavnički dom, po hitnom postupku, usvojio dopune navedenih zakona koje bi trebale stvoriti zakonski okvir koji omogućava direktnu nabavku vakcina protiv koronavirusa od proizvođača.

Ne propustite